Kombinovanje namirnica nije jedini način da se obezbedi pravilno varenje, a time i poboljša zdravlje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da iz hrane iskoristite samo najbolje.

1. Izbacite iz ishrane rafinisanu hranu, posebno rafinisane ugljene hidrate

2. Izbacite iz ishrane stimulanse (kafa, crni čaj, energetska pića, gazirana pića)

3. Svedite na minimum sve industrijske slatkiše. tj.šećerne koncentrate

4. Smanjite unos alkohola na minimum

5. Smanjite unos masti i povećajte unos semenki, koštunjavog voća, koristite hladno ceđenja devičanska ulja, i ulja iz riba

6. Smanjite unos rafinisane kuhinjske soli, zamenite sa nerafinisanim morskim solima

7. Svakodnevno unosite kiselomlečne proizvode koji su dobar izvor probiotskih kultura, kao i prirodno fermentisane namirnice, koje možete koristiti kao prirodne probiotike

Pogledajte i Sve blagodeti fermentisane hrane

8. Žvaćite hranu temeljno, jedite polako, uživajte u svakom zalogaju

9. Nemojte uzimati tečnost odmah nakon obroka, time se razređuju digestivni sokovi, kao ni odmah pre jela.

10. Pijte samo vodu, prirodno ceđene sokove, i to van obroka

11. Ne jedite kada ste uznemireni ili pod stresom, sačekajte da se umirite

Ana Vidlanović, strukovni nutricionista dijetetičar

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa