Pored brojnih faktora, na sposobnost pamćenja utiče i način ishrane. Pogledajte koje namirnice utiču pozitivno na pamćenje.
Zeleni čaj
Prema mnogim istraživanjima pijenje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve dnevno.
Losos
Losos je bogat omega 3 mastima, kao i ostale masne ribe poput tune, koje direktno utiču na pamćenje. Prema istraživanju sprovedenom u Americi, oni koji jedu ribu barem jednom nedeljno imaju 10 posto manji pad sposobnosti pamćenja od onih koji ne jedu ribu.
Borovnice
Različita istraživanja su pokazala da borovnice poboljšavaju pamćenje i kognitivnu funkciju. Pojedine materije u borovnicama, poput antocijana, pomažu u sprečavanju gubljenja pamćenja koje dolazi s godinama.
Zob
Zob je bogata vlaknima i sadrži folnu kiselinu, koja povećava snagu mozga. I druge žitarice su dobri izvori folne kiseline.
Kurkuma ili indijski šafran
Kurkuma poboljšava boju hrane, ali i sadrži antioksidanse, koji se bore protiv upala i koji pospešuju moždane funkcije.
Brokoli
Brokoli je bogat antioksidantima, koji pomaže u očuvanju sposobnosti pamćenja. Ostalo zeleno povrće poput kupusa, karfiola i spanaća takođe ima ista svojstva.
Izvor: klix.ba
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima