Zdrava ishrana je važna i za žene i za muškarce, ali različiti polovi imaju i različite prehrambene potrebe.
Semenke lana
Žene bi svakodnevno trebalo da jedu semenke lana, jer su one korisne za opštee zdravlje. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i smanjuju rizik od razvoja bolesti srca i raka dojke. Takođe, semenke lana deluju protiv upala, sprečavaju artritis, poboljšavaju probavu i olakšavaju probleme koje uzrokuje sindrom iritabilinog creva.
Losos
Losos je bogat gvožđem, koje obično nedostaje ženama, ali sadrži i omega-3 masne kiseline. Jedenjem lososa ćete poboljšati svoje raspoloženje. Stručnjaci tvrde da omega-3 kiseline pomažu u lečenju depresije.
Pogledajte i Namirnice koje sprečavaju pojavu bora
Brusnica
Brusnica je korisna jer smanjuje rizik od raka dojke, razvoja bolesti srca i sprečava i leči infekcije urinarnog trakta. Preporučuje se da žene svakog drugog dana popiju čašu soka od brusnice.
Spanać
Iako ga mnogi ne vole, treba imati na umu da je spanać bogat vitaminima, mineralima i magnezijumom. Osim toga, ublažava simptome PMS-a, oticanja i osetljivosti grudi i nadutosti.
Pogledajte i Efikasna hrana u borbi protiv nadutosti
Orasi
Eksperti tvrde da su orasi bogati omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima i fitosterolima, koji su važni u smanjenju rizika od raka dojki. Omega-3 kiseline su korisne za kosti i pomažu u lečenju artritisa i depresije. Orasi sadrže još kalcijum, magnezijum i folnu kiselinu.
Ovas
Ovas je važan za dobro zdravlje žena, održava srce zdravim, odličan je za varenje, kontroliše krvni pritisak, sadrži vitamin B6 koji ublažava simptome PMS-a i poboljšava raspoloženje. Folna kiselina koju ovas sadrži sprečava probleme pri porođaju i veoma je značajna za žene tokom i posle trudnoće.
Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu
Mleko
Nedostatak kalcijuma je jedan od glavnih zdravstvenih problema koji pogađaju žene širom sveta. Mleko je apsolutno neophodno ženama u bilo kom uzrastu, izvor je kalcijuma i štiti od osteoporoze. Korisno je i u ublažavanju simptoma PMS-a.
Paradajz
Karotenoid koji je važan za zdravlje je likopen, pigment koji se nalazi u paradajzu. Istraživanja su pokazala da likopen sprečava razvoj raka dojke i smanjuje rizik od bolesti srca.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: klix.ba
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem