Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hranom su Ešerihija koli, salmonela i stafilokoka. Simptomi trovanja hranom su zajednički za većinu uzročnika: povišena temperatura, bol u trbuhu, povraćanje, dijareja. Najopasnija posledica toga je svakako gubitak tečnosti, koji može biti težak, posebno kod male dece i starijih osoba.

Osnovne mere prevencije

Četiri su osnovna koraka koji garantuju pravednu bitku u borbi protiv bakterija - uzročnika trovanja hranom:

-Održavanje čistoće – pre pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu, režu i seckaju treba dobro oprati.

-Razdvajanje namirnica – sveže meso, perad i riba ne sme biti u dodiru s namirnicama koje se konzumiraju bez prethodne termičke obrade, na primer s voćem i povrćem.

-Namirnice treba kuvati, peći i pržiti pri odgovarajućim temperaturama.

-Hlađenje ili zamrzavanje na odgovarajućim temperaturama - svežu hranu potrebno je staviti u frižider na dva sata. Temperatura frižidera treba biti 4°C, a zamrzivača –18°C.

Kako izbeći „kupovanje“ bakterija?

-Ne kupujte namirnice kojima je rok trajanja istekao ili proizvode koje imaju oštećenu ambalažu.

-Ne kupujte meso ili ribu koji imaju neugodan miris.

-Ne kupujte napukla jaja.

-Kupljene namirnice što pre stavite u frižider, odnosno zamrzivač.

Pogledajte i I ove namirnice možete zamrznuti

Mudrost u kuhinji

-Pre rukovanja s hranom ruke temeljno operite sapunom.

-Sirovo meso uvek čuvajte na najnižoj polici u frižideru kako njegovi „sokovi“ ne bi curili po ostalim namirnicama.

-Meso poput piletine nemojte čuvati u frižideru duže od 2 do 3 dana. Ako želite da ga sačuvate duže stavtei ga u zamrzivač.

-Povrće i voće čuvajte odvojeno od mesa.

-Povrće i voće temeljno operite pre jela.

-Nakon rukovanja sa sirovim mesom, ribom ili jajima operite ruke i ne dozvolite da ta hrana dođe u dodir s ostalim namirnicama.

-Uvek koristite različite daske za rezanje različitih namirnica.

Pogledajte i Saveti za čišćenje daske za sečenje

-Isceđene voćne i povrćne sokove ne čuvajte u frižideru duže od 24 sata.

-Ostatke od ručka ostavite u frižideru u pokrivenoj posudi i pojedite za 3 do 4 dana.

-Kada podgrevate već pripremljeni obrok dobro ga promešajte pre zagrevanja i obratite pažnju da su svi delovi temeljno zagrejani.

Pogledajte i Kako se pravilno podgrevaju namirnice

Tri saveta za odmrzavanje hrane

-Osetljive namirnice poput ribe ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u frižideru.

-Ukoliko odmrzavate  meso na sobnoj temperaturi uronite ga u posudu s hladnom vodom tako da je cela namirnica prekrivena.

-Jednom odmrznutu hranu nemojte ponovo zamrzavati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: zdravakrava.hr