ZASLAĐENI NAPICI:
Gazirani i ostali napici sa šećerom podižu krvni pritisak.
BOBIČASTO VOĆE:
Antioksidansi iz bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda i crne ribizle) smanjuju šansu za razvoj hipertenzije. Naučnici su otkrili da konzumacija jedne porcije borovnica nedeljno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 10%.
SOK OD NARANDŽE:
Zahvaljujući sastojku hesperidinu kojim obiluje, svakodnevnom konzumacijom soka od narandže možemo da snizimo krvni pritisak.
BELI LUK:
I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.
INTEGRALNE ŽITARICE:
Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.
PROTEINI IZ SOJE I MLEKA, KAO I MLEČNIH PROIZVODA:
Za razliku od rafiniranih ugljenih hidrata, ovi proteini snižavaju visok krvni pritisak. Koristite mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.
ČOKOLADA:
I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.
MASLINOVO ULJE:
Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja, oko 25 ml dnevno (dve kašike), uspešno snižava krvni pritisak.
Namirnice koje regulišu krvni pritisak
Ukoliko imate probleme sa krvnim pritiskom, saznajte koje namirnice kako utiču na njega.
Još iz kategorije
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija