Ulje karanfiića još uvek je aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha.
U narodu se smatra da otapanje karanfilića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, može obuzdati želju za alkoholom.
Karanfilić, začin dužine 12 - 16 milimetara, prava je riznica zdravlja. Tradicionalni kineski lekari koriste karanfilić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.
Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i smetnje u varenju. Srednjovekovni nemački travari smesom karanfilića borili su se protiv gihta.
Pogledajte i Pravilnom ishranom protiv glavobolje
Rani američki lekari koristili su ga za lečenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od karanfilića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju, piše portal Alternativa Za Vas.
Čim osetite bol, stavite karanfilić na bolni zub i zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata. Bol će ubrzo nestati. Kod jače zubobolje, koristite ulje od karanfilića koje deluje kao anestetik. Ublažavanje bola karanfilićem je samo privremeno rešenje, zato se obavezno javite stomatologu.
Nekoliko kapi eteričnog ulja karanfilića, pomešanih s vodom, može sprečiti povraćanje, a infuzija - mučninu. Eterično ulje karanfilića delotvorno je protiv mnogih bakterija i parazita jer sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus