Nakon zamrzavanja, gotovo 70 posto voća i povrća sadrži više antioksidansa, vitamina C i minerala. Izuzetak su limun, karfiol i kukuruz koji su bolji sveži. 

U proseku, smrznut brokoli sadrži više vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svoje sveže verzije. Smrznuta šargarepa ima trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i  polifenola nego sveža. 

Pogledajte i 11 namirnica koje ne treba čuvati u frižideru

Nutritivne vrednosti namirnice kod smrzavanja se u nekim slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti spanać ima četiri puta više hranjivih materija, vlakana, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma. 

Razlog tome je što se povrće smrzava odmah nakon branja i na taj način zadržava maksimalno svoje vrednosti dok sveže može da stoji neko vreme, čak i da se prska određenim hemikalijama koje čuvaju svež izgled.  

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ljepota.ba