Čokolada

Da, iako su vas oduvek upozoravali na nju, čokolada je zdrava! Nedavna istraživanja pokazala su kako čokolada utiče vrlo dobro na kardiovaskularni sistem na način da reguliše krvotok, insulin i sprečava mnoge bolesti. Posebno je zdrava tamna čokolada, za koju se ističe kako ima pozitivan učinak na raspoloženje. I studija koju je naručio sam BBC pokazala je kako jedenje čokolade utiče pozitivnije na mozak nego ljubljenje! 

Pogledajte i Zdravi načini da uživate u čokoladi

Zanimljiva činjenica: Čokolada je u upotrebi kao napitak još od 1500 godina pre Hrista.

Pivo

Ako ovo niskoalkoholno piće koje se proizvodi od slada, hmelja, vode i pivskog kvasca konzumirate u umerenim količinama - smanjićete rizik od infarkta, ali i poboljšati svoje mentalno zdravlje. Osim toga, pivski kvasac sadrži mnoge hranjive materije, kao što su magnezijum, selen i vitamin B. A za slučaj da vam ni malo alkohola nije drago, znajte kako je japanska studija otkrila da bezalkoholna piva sadrže mnoge antikancerogene materije. I da, zanemarite priče o pivskom stomaku, verovatnije je da nastaje od nedostatka kretanja i rekreacije, nego ispijanja ovog prekrasnog zlatnožutog napitka.

Pogledajte i Isperite kosu pivom - rezultat će vas oduševiti

Zanimljiva činjenica: Pivo je jedno od najstarijih pića, datira čak iz 6. veka pre nove ere.

Crno vino

Ako pijete umereno vino vas neće opiti, niti vam pamet popiti. Ono sadrži grupu hemikalija nazvanu polifenoli koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma. Neke vinske sorte su posebno lekovite, pa se smatra kako Kabernet suvinjon pomaže pri sprečavanju Alchajmerove bolesti. Takođe, istraživanja su pokazala da čaša vina dnevno smanjuje loše raspoloženje i depresiju.

Pogledajte i Crno vino kao odbrana od bakterija

Zanimljiva činjenica: Smatra se da je vino nastalo na području Izraela i Irana, 6000 godina pre Hrista.

Kofein

Mnogi bez kafe ne mogu zamisliti početak dana. Ništa čudno, ukusna je, fina, a i kad su vam oči još polu-otvorene, „podigne“ raspoloženje i razbudi vas. Za sve to zasluge ima kofein koji opušta mišiće i koristan je za osobe s bronhijalnim problemima. Takođe, kofein je i koristan izvor „goriva“ za mišiće. 

Pogledajte i Kofein poboljšava pamćenje

Zanimljiva činjenica: Kofein može biti opasan, pa čak i otrovan za životinje. Ni slučajno ga nemojte davati najboljim čovekovim prijateljima, psima.

Sladoled

Najbolji prijatelj u letnjim danima svoje je mesto zasluženo našao na ovom spisku. Međutim, uz to što nudi sve potrebno za užitak, sladoled je i zdrav! Voćni sladoledi bogati su šećerima koje organizam odmah apsorbira i sadrže i ponešto vitamina, dok su na primer oni od čokolade - važan izvor antioksidansa. Ostali nutrijenti u sladoledu su biotin, kalijum, selen i razni vitamini. 

Pogledajte i Kako da napravite domaći sladoled bez kristala leda

Zanimljiva činjenica: Najviše sladoleda po glavi stanovnika pojede se u Americi, gde čak 98% domaćinstava kupuje sladoled. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Pun kufer