Kakao je plod stabla kakaovca (Theobroma cacao) koji potiče iz tropskih područja Južne Amerike, a naročito oko toka reke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovnim padavinama, a naročito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine. 

Pogledajte i Čudesni kakao - sve blagodeti ukusnog praha

Jedan je od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, pa se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi poslastica. U svom sirovom, ili praškastom obliku veoma je gorak, a sadrži više od 300 različitih materija koje blagonaklono deluju na zdravlje celog organizma. 

Izvrstan je izvor gvožđa, mangana, cinka i hroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, a posebno polifenola koji pomlađuju, štite organizam od uticaja slobodnih radikala i nekih vrsta raka.

Pogledajte i Kakao kocke

5 razloga za uživanje u kakau:

1. Kakao pomaže u regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi. 

2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni pritisak, i štiti organizam od bolesti krvnog sistema. 

3. Podstiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se preporučuje njegova konzumacija tokom učenja za ispite ili za vreme napornih poslovnih pregovora. 

4. Smanjuje negativne posledice svakodnevnog stresa.

5. Kakao podstiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam poboljšava raspoloženje.

Pogledajte i Kakao štiti srce

Imajte na umu da ćete pozitivne efekte ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko šećera da ne izazove šok za organizam. 

Dakle, uživajte umereno i polako...

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr