1. Maslac umutite penasto, postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, pa umešajte jaje i pavlaku, i na kraju varjačom sve sjedinite u jednoličnu smesu s brašnom i praškom za pecivo. Testo treba samo da se odvaja od posude. Oblikujte kuglu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider dok ne spremite ostalo.


Sastojci:

125 g maslaca
100 g šećera
jaje
250 g brašna
1-2 pune kašike kisele pavlake
na vrh noža praška za pecivo

PODLOGA

700 g jabuka
200 g šećera
kesica vanilin-šećera
cimet
sok od 1 limuna

2. Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške. U tepsiju u kojoj ćete peći pitu uspite šećer i ravnomerno ga rasporedite po dnu, po njemu rasporedite jabuke, njih pospite cimetom, vanilin-šećerom i poprskajte sokom od limuna. Stavite na ugrejanu ringlu i zagrevajte dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite s vatre i malo prohladite.

3. Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga na dimenzije tepsije, njime pokrijte jabuke, a krajeve malo stisnite uz ivice tepsije. Pitu pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i par minuta držite prekriveno kuhinjskom krpom, onda pitu prevrnite na tanjir za služenje.

Napomena: Pitu secite kao tortu i svako parče poslužite ukrašeno šećerom u prahu.