Preukusna kremasta torta oduševiće sve, pa ćete je često praviti.
Sastojci:
Za kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice): 16 belanaca, 20 kašika šećera, 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika.
Za fil: 12 žumanaca, 5 kašika šećera, 750 ml mleka, 6 kašika brašna, 250 g margarina ili maslaca, 100 g šećera u prahu, 100 g bele čokolade.
Još: 250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake ili krem sira, malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje
Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika. Rernu zagrejte na 150 stepeni, ulmutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa umešajte lešnike.
Možete i da koristite veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete dva puta u duploj meri, a zatim ih presečete po sredini tako da dobijete dve korice. Malo zapeći, a onda sušiti oko 40 minuta ako pravite dve velike kore.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka (oko 100 ml), a ostatak staviti da provri, kao za puding. Kada provri, zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Izmešati, pa ostaviti da se ohladi.
Za to vreme umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađen fil i sve umutiti. Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.
Umutiti slatku pavlaku, pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti. Na tacnu stavite prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil od slatke pavlake i posuti mlevenim lešnicima. Preko stavite drugu koru, ponavljajte postupak sa preostalim korama i završiti posipanjem lešnika odozgo.
Držati tortu nekoliko sati u frižideru pre služenja. Možete da je ukrasite po želji voćem, čokoladom, orašastim plodovima...
Izvor: domacirecepti.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem