Preukusna mekana poslastica koja se uvek pojede za tili čas.

Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu
  • 300 g mlevenih oraha (mogu i bademi, pistaći)
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml ulja
  • malo putera

Preliv:

  • 600 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema

U sud stavimo mlevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera i griz. Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo.

Na radnu ploču stavimo 1 koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, pa prekrijemo drugom korom. Na jedan kraj stavimo nadev od oraha, pa zarolamo.

Tako pripremljen "rolat" stavimo u podmašćen pleh. Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše.

Isečemo baklavu, prelijemo zagrejanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče u pećnici zagrejanoj na 200 C oko 20-25 minuta.

U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuvamo oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.

Serviramo kada baklave upiju preliv.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: recepti.com