Preukusna mekana poslastica koja se uvek pojede za tili čas.
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
- 300 g mlevenih oraha (mogu i bademi, pistaći)
- 4 kašike šećera
- 4 kašike griza
- 1 vanilin šećer
- 300 ml ulja
- malo putera
Preliv:
- 600 ml vode
- 600 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema
U sud stavimo mlevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera i griz. Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo.
Na radnu ploču stavimo 1 koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, pa prekrijemo drugom korom. Na jedan kraj stavimo nadev od oraha, pa zarolamo.
Tako pripremljen "rolat" stavimo u podmašćen pleh. Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše.
Isečemo baklavu, prelijemo zagrejanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče u pećnici zagrejanoj na 200 C oko 20-25 minuta.
U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuvamo oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.
Serviramo kada baklave upiju preliv.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram
Izvor: recepti.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom