Lagana, a preukusnaposlastica idealna je za uživanje u hladnim zimskim večerima.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 100 g sirovih mlevenih badema
- 1 banana
- 2 supene kašike suvog grožđa, poželjno je da bude bez koštica
- Mleveni cimet – po želji
Priprema:
Operite jabuke, izdubite im sredinu da biste odstranili semenke, pa ih poređajte u pleh. Odvojite u stranu deo badema, banane i suvog grožđa. Izgnječite bananu viljuškom i dobro pomešajte sa bademima, tako da dobijete homogenu smesu. Dodajte suvo grožđe
Dobijenom smesom filujte jabuke
Pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C dok ne omekšaju
Poslužite hladno. Ukrasite sačuvanim bademima, bananom i suvim grožđem.
Ljubitelji slatkog mogu da zaslade smesu medom.
Zdravstveni saveti
Jabuke spadaju u najzdravije i najlekovitije voće. Pečene jabuke naročito se preporučuju onima koji treba da vode posebnu brigu o debelom crevu. U kombinaciji sa bananama, bademima i suvim grožđem, jabuke predstavljaju izvanredan i ukusan desert koji se posebno preporučuje u hladnim zimskim danima.
Creva, zbog toga što ima umirujuće dejstvo i reguliše njihov rad. Ovaj desert od jabuke osetljiva creva uvek dobro podnose, pa ga zato preporučujemo u slučaju usporenog varenja, stvaranja gasova i svakog oblika kolitisa. Pošto reguliše rad creva, može se koristiti i u slučaju dijareje kao i u slučaju zatvora.
Arterije i srce, zato što jabuke, banane i bademi sprečavaju pojavu viška holesterola i potpomažu očuvanje zdravlja arterija.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: zivotizdravlje.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem