Lagana, a preukusnaposlastica idealna je za uživanje u hladnim zimskim večerima.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 100 g sirovih mlevenih badema
  • 1 banana
  • 2 supene kašike suvog grožđa, poželjno je da bude bez koštica
  • Mleveni cimet – po želji

Priprema:

Operite jabuke, izdubite im sredinu da biste odstranili semenke, pa ih poređajte u pleh. Odvojite u stranu deo badema, banane i suvog grožđa. Izgnječite bananu viljuškom i dobro pomešajte sa bademima, tako da dobijete homogenu smesu. Dodajte suvo grožđe

Dobijenom smesom filujte jabuke

Pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C dok ne omekšaju

Poslužite hladno. Ukrasite sačuvanim bademima, bananom i suvim grožđem.

Ljubitelji slatkog mogu da zaslade smesu medom.

Zdravstveni saveti

Jabuke spadaju u najzdravije i najlekovitije voće. Pečene jabuke naročito se preporučuju onima koji treba da vode posebnu brigu o debelom crevu. U kombinaciji sa bananama, bademima i suvim grožđem, jabuke predstavljaju izvanredan i ukusan desert koji se posebno preporučuje u hladnim zimskim danima.

Creva, zbog toga što ima umirujuće dejstvo i reguliše njihov rad. Ovaj desert od jabuke osetljiva creva uvek dobro podnose, pa ga zato preporučujemo u slučaju usporenog varenja, stvaranja gasova i svakog oblika kolitisa. Pošto reguliše rad creva, može se koristiti i u slučaju dijareje kao i u slučaju zatvora.

Arterije i srce, zato što jabuke, banane i bademi sprečavaju pojavu viška holesterola i potpomažu očuvanje zdravlja arterija.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zivotizdravlje.net