Svaki zalogaj ovih mekanih uštipaka je pravo uživanje za vaša čula ukusa.

Sastojci:

  • 100 g pirinčanog brašna
  • 150 g ovsenog brašna
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • 2dl mlakog mleka
  • 1 dl mineralne vode (gazirane)
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 50 g šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • ½ kašičice soli
  • ulje za prženje

Način pripreme:

U manjoj posudi rastopiti kvasac i kašičicu pripremljenog šećera u mlakom mleku i ostaviti da se aktivira. U posudu za mešanje sipati sve brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i so. Sve dobro promešati.

U tu posudu zatim dodati aktivirani kvasac, vodu i umućena jaja. Umesiti mekano (skoro tecno) testo i ostaviti da naraste na toplom mestu 30-40 minuta.

U široj šerpi zagrejati duboko ulje. Ulje ne sme da bude pregrejano jer ce uštipci pregoreti spolja a ostati živi iznutra. Naraslo testo uzimati kašikom koja je prethodno umočena u hladno ulje (da se ne bi lepilo) i polako spuštati u zagrejano ulje.

Uštipci su gotovi kada porumene sa svih strana. Uštipke vaditi iz ulja na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.

Služiti mlake prelivene medom ili recimo mladim kajmakom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: lepibrka.com