Svaki zalogaj ovih mekanih uštipaka je pravo uživanje za vaša čula ukusa.
Sastojci:
- 100 g pirinčanog brašna
- 150 g ovsenog brašna
- 150 g kukuruznog brašna
- 2 jaja
- 3 kašike ulja
- 2dl mlakog mleka
- 1 dl mineralne vode (gazirane)
- 1 kesica suvog kvasca
- 50 g šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- ½ kašičice soli
- ulje za prženje
Način pripreme:
U manjoj posudi rastopiti kvasac i kašičicu pripremljenog šećera u mlakom mleku i ostaviti da se aktivira. U posudu za mešanje sipati sve brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i so. Sve dobro promešati.
U tu posudu zatim dodati aktivirani kvasac, vodu i umućena jaja. Umesiti mekano (skoro tecno) testo i ostaviti da naraste na toplom mestu 30-40 minuta.
U široj šerpi zagrejati duboko ulje. Ulje ne sme da bude pregrejano jer ce uštipci pregoreti spolja a ostati živi iznutra. Naraslo testo uzimati kašikom koja je prethodno umočena u hladno ulje (da se ne bi lepilo) i polako spuštati u zagrejano ulje.
Uštipci su gotovi kada porumene sa svih strana. Uštipke vaditi iz ulja na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
Služiti mlake prelivene medom ili recimo mladim kajmakom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: lepibrka.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem