Sastojci:
6 jabuka podjednake veličine
3 kašike šećera
½ kašike cimeta
½ kašičice skrobnog brašna
2 kašike vode
1 kašičica maslaca
180 g glatkog brašna
100 g hladnog maslaca
1 kašika šećera u prahu
2 kašike hladne vode
1 jaje
1 kašika vode
1 kašičica šećera
Priprema:
Umesite prhko testo. Pomešajte brašno i šećer u prahu, dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno. Dodajte hladnu vodu i kratko mesite dok se svi sastojci ne sjedine.
Testo oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Ohlađeno testo tanko razvaljajte i isecite na uske trake. Jabuke operite. Četiri jabuke izdubite, koštice bacite, a ostatak isecite na kockice.
Preostale dve jabuke očistite, ogulite i isto narežite na kockice. Isečene jabuke stavite u lonac, dodajte šećer, cimet i maslac pa promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte skrobno brašno pomešano s vodom i kuvajte još minut.
Ovom smesom napunite pripremljene izdubljene jabuke i na vrh svake stavite rešetku od prhkog testa. Umutite jaje s malo vode i četkicom premažite testo, pospite šećerom i stavite u zagrejanu rernu. Pecite oko 30 minuta na 180 °C.
Savet: Testo je potrebno vrlo kratko mesiti i dobro ohladiti kako bi nakon pečenja bilo savršeno prhko.
Izvor: Dobar tek
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama