Ovo je jedan od onih kolača koji baš i nisu reprezentativni na izgled, ali zato i “dišu i mirišu”.

Sastojci za kolač:

2 čaše brašna

2 čaše šećera

2 čaše tečnog jogurta

1 kašičica sode bikarbone

2 pune kašike kakaa

2/3 čaše ulja

Preliv:

100 gr čokolade

1 kašika šećera

5 kašika mleka

1/4 margarina od 250 g, između 60 i 65 g

Priprema:

Uključiti rernu na 180 stepeni. Pomešati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati ulje i jogurt i energično žicom ili mikserom sjediniti.

Pleh dimenzija 30 x 20 cm, ili manji (nemojte veći, kolač će biti jako tanak) premažite sa malo ulja i pospite kakaom umesto brašna, pa pleh naginjite levo i desno kako bi kakao došao do svih površina na kojima je ulje. Sipajte celu masu za kolač i stavite da se peče oko 35 minuta. Pred kraj pečenja iseckajte margarin, dodajte mleko i šećer i čokoladu, pa na laganoj vatri samo otopite.

Vreo, tek izvađen kolač prelijte ovim prelivom, naginjite tepsiju levo i desno kako bi preliv svuda prošao, pa ostavite kolač da se potpuno ohladi. Isecite u kocke i uživajte. Kolač može da se posluži i vruć uz kuglu sladoleda od vanile koju stavite na vreo kolač, da se polako topi dok ručkate. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: domacirecepti.net