Ovo je jedan od onih kolača koji baš i nisu reprezentativni na izgled, ali zato i “dišu i mirišu”.
Sastojci za kolač:
2 čaše brašna
2 čaše šećera
2 čaše tečnog jogurta
1 kašičica sode bikarbone
2 pune kašike kakaa
2/3 čaše ulja
Preliv:
100 gr čokolade
1 kašika šećera
5 kašika mleka
1/4 margarina od 250 g, između 60 i 65 g
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni. Pomešati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati ulje i jogurt i energično žicom ili mikserom sjediniti.
Pleh dimenzija 30 x 20 cm, ili manji (nemojte veći, kolač će biti jako tanak) premažite sa malo ulja i pospite kakaom umesto brašna, pa pleh naginjite levo i desno kako bi kakao došao do svih površina na kojima je ulje. Sipajte celu masu za kolač i stavite da se peče oko 35 minuta. Pred kraj pečenja iseckajte margarin, dodajte mleko i šećer i čokoladu, pa na laganoj vatri samo otopite.
Vreo, tek izvađen kolač prelijte ovim prelivom, naginjite tepsiju levo i desno kako bi preliv svuda prošao, pa ostavite kolač da se potpuno ohladi. Isecite u kocke i uživajte. Kolač može da se posluži i vruć uz kuglu sladoleda od vanile koju stavite na vreo kolač, da se polako topi dok ručkate. Prijatno!
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati
Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom