Ovo je jedan od onih kolača koji baš i nisu reprezentativni na izgled, ali zato i “dišu i mirišu”.
Sastojci za kolač:
2 čaše brašna
2 čaše šećera
2 čaše tečnog jogurta
1 kašičica sode bikarbone
2 pune kašike kakaa
2/3 čaše ulja
Preliv:
100 gr čokolade
1 kašika šećera
5 kašika mleka
1/4 margarina od 250 g, između 60 i 65 g
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni. Pomešati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati ulje i jogurt i energično žicom ili mikserom sjediniti.
Pleh dimenzija 30 x 20 cm, ili manji (nemojte veći, kolač će biti jako tanak) premažite sa malo ulja i pospite kakaom umesto brašna, pa pleh naginjite levo i desno kako bi kakao došao do svih površina na kojima je ulje. Sipajte celu masu za kolač i stavite da se peče oko 35 minuta. Pred kraj pečenja iseckajte margarin, dodajte mleko i šećer i čokoladu, pa na laganoj vatri samo otopite.
Vreo, tek izvađen kolač prelijte ovim prelivom, naginjite tepsiju levo i desno kako bi preliv svuda prošao, pa ostavite kolač da se potpuno ohladi. Isecite u kocke i uživajte. Kolač može da se posluži i vruć uz kuglu sladoleda od vanile koju stavite na vreo kolač, da se polako topi dok ručkate. Prijatno!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus