Jedna od najpoznatijih klasičnih torti koje se lako spremaju.

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca,

12 kašika oraha,

12 kašika šećera.

Za fil:

12 žumanaca,

12 kašika šećera,

100 g čokolade za kuvanje,

250 g putera.

Priprema:

Fil:

Žumanca umutite sa šećerom sve dok se šećer sasvim ne rastopi. Posudu u kojoj ste ih mutili stavite na šerpu sa provrelom vodom, tj. ta žumanca treba da skuvate na pari uz stalno mešanje. Dodajte čokoladu isečenu na sitnije kocke i mešajte sve zajedno dok se ne rastopi i dok se fil ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U drugoj posudi penasto umutite puter i dodajte ga u ohlađen fil. Fil mora biti sasvim hladan. Dodajte umućen puter i sve zajedno umutite.

Kora:

Od belanaca umutite sneg uz postepeno dodavanje šećera. Kada se napravi dovoljno čvrsta pena, umešajte lagano mlevene orahe ili lešnike.

Koru sipajte u veliku četvrtastu tepsiju i pecite nekih 10-15 minuta na 200°C. Koje su dimenzije tepsije? Tolike da presno testo kada se razlije ne treba da bude više od debljine kažiprsta.

Pečenu i ohlađenu koru isecite na tri jednaka dela.

Svaki deo premažite ohlađenim filom i celu tortu na kraju premažite filom.

Po želji možete tortu ukrasiti i šlagom ili čokoladom, ali... ovo je ona domaća najjednostavnija torta koju treba samo lepo omazati sa svih strana, eventualno posuti mlevenim orasima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kuvarancije.com