Jedna od najpoznatijih klasičnih torti koje se lako spremaju.
Sastojci:
Za kore:
12 belanaca,
12 kašika oraha,
12 kašika šećera.
Za fil:
12 žumanaca,
12 kašika šećera,
100 g čokolade za kuvanje,
250 g putera.
Priprema:
Fil:
Žumanca umutite sa šećerom sve dok se šećer sasvim ne rastopi. Posudu u kojoj ste ih mutili stavite na šerpu sa provrelom vodom, tj. ta žumanca treba da skuvate na pari uz stalno mešanje. Dodajte čokoladu isečenu na sitnije kocke i mešajte sve zajedno dok se ne rastopi i dok se fil ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U drugoj posudi penasto umutite puter i dodajte ga u ohlađen fil. Fil mora biti sasvim hladan. Dodajte umućen puter i sve zajedno umutite.
Kora:
Od belanaca umutite sneg uz postepeno dodavanje šećera. Kada se napravi dovoljno čvrsta pena, umešajte lagano mlevene orahe ili lešnike.
Koru sipajte u veliku četvrtastu tepsiju i pecite nekih 10-15 minuta na 200°C. Koje su dimenzije tepsije? Tolike da presno testo kada se razlije ne treba da bude više od debljine kažiprsta.
Pečenu i ohlađenu koru isecite na tri jednaka dela.
Svaki deo premažite ohlađenim filom i celu tortu na kraju premažite filom.
Po želji možete tortu ukrasiti i šlagom ili čokoladom, ali... ovo je ona domaća najjednostavnija torta koju treba samo lepo omazati sa svih strana, eventualno posuti mlevenim orasima.
Izvor: kuvarancije.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus