Jabuke su najukusnije voće koje nam jesen nudi. Međutim, zbog obilja često ne stignemo da sasvim iskoristimo sve plodove. Stoga smo odlučili da sa vama podelimo par recepata kako biste iskoristili svaku jabuku iz vašeg dvorišta.

Evo šta sve možete spremiti od jesenjih jabuka:

Lenja pita od jabuka

Sastojci:

šolja šećera

šolja ulja

2 šolje brašna

šolja jogurta

prašak za pecivo

1 kg jabuka

2 kašike ulja

šećer po potrebi

3 kašike griza

Priprema:

U činiji izmešajte jaja, šećer, ulje i brašno sa praškom za pecivo i jogurtom. Sve dobro izmešajte i napravite testo. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećera po ukusu. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, pa preko fila stavite drugu polovinu testa.

Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

Sok od jabuka (sirup)

Sastojci:

jabuke

voda

70 g šećera na 1 l soka

sok od jednog limuna

1 dkg limunske kiseline na 1 litar soka

vanilin šećer na 1 litar soka

Priprema:

Jabuke operite, očistite ih, narežite na kriške (ne morate da ih gulite). Sipajte vodu preko naseckanih jabuka, tako da ogreznu. Stavite ih na ringlu da se skuvaju. Kada provru ostavite ih još 6 minuta, a zatim skinite sa ringle i ostavite 12h da odstoje u toj vodi. Procedite sok i na svaki dobijeni litar stavite oko 10 grama limunske kiseline, 70 g šećera; i sok od jedog limuna. Zatim tu tečnost stavite opet na ringlu da provri. Kada provri dodajte vanilin šećer i kuvajte još 5 minuta.

Vreo sirup sipajte u vrele flaše koje ćete nakon zatvaranja uviti krpama i držati tako 48 sati dok se ne ohlade. Zatim sok držati u podrumu ili ostavi, a kada se otvori, flašu sa sirupom čuvajte u frižideru.

Cimet rolnice sa jabukama

Sastojci:

20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca

250 ml tople vode

50 g šećera

80 ml ulja

1 jaje

1/2 kašičice soli

525 g brašna

100 g putera

165 g braon šećera

1 kašika cimeta

50 g oraha

2 osrednje jabuke

100 g prah šećera

jedna i po kašika mleka

1 kašika putera

1 kašika vaniline esencije

Priprema:

U veću činiju za mešenje staviti kvasac, toplu vodu, šećer i ulje, sve dobro promešati i ostaviti na stranu oko 5 minuta. U drugu činiju izmeriti brašno. Kad je kvasac počeo da peni, dodati so, malo umućeno jaje i brašno. Sjediniti brašno sa kvascem, i sipati na radnu površinu i sve dobro umesiti. Oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti na toplom da naraste, oko 30 minuta. Za to vreme, u manju zdelicu, izmešati braon šećer i cimet i iseckati orahe. Naraslo testo premesiti i rastanjiti ga oklagijom, na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko 5-6mm, pola otopljenog putera premazati preko testа. Preko premazanog testa posuti sa mešavinom cimeta i braon šećera. Jabuke očistiti i narendati i posuti preko cimeta i na kraju posuti sa seckanim orasima. Urolati u jedan veliki rolat i oštrim nožem iseći na 15 malih rolata, oko 6 cm debljine. Vatrostalnu posudu, veličine 22cm X 33cm premazati sa puterom i svaki komadić premazati sa četkicom okolo i preko i naređati tri reda po 5 komada testa. Pokriti providnom folijom i ostaviti da ponovo raste oko pola sata, na toplom mestu.

Zagrejati rernu na 175°C i peći rolnice oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Dok se rolnice peku napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer, mleko, vanilinu esenciju i puter u glatku smesu. Preliti preko vrućih rolnica.

Džem od jabuka

Sastojci:

2 kg jabuka

malo vode

700 g šećera

1 vanilin šećer

Priprema:

Jabuke očistite i iseckajte pa ih stavite sa malo vode u šerpu da se prokuvaju. Kada se prokuvaju, sameljite ih štapnim mikserom pa ih vratite na ringlu da se krčkaju. Nakon pola sata, dodajte im šećer pa opet vratite na ringlu još 15ak minuta da se krčkaju. Proverite gustinu. Ako vam odgovara dodajte vanilin šećer, dobro izmešajte pa sipajte u sterilisane i vrele tegle.

Sušenje jabuka

Jabuke možete sačuvati tako što ćete ih osušiti za zimu. Suve jabuke su izuzetno zdrava grickalica, a može da se koristi i za čaj ili kompot.

Priprema:

Jabuke dobro operite i oljuštite. Zatim ih izdubite tako što ćete im izvaditi seme. Isecite jabuke na tanke kolutove. Potopite kolutove jabuka u slanu vodu na 5 minuta. Zatim provucite konac kroz sredinu kolutova jabuka i dobijeni venac od jabuka stavite na neko prozračno mesto bez direktnog sunca.

Jabuke možete sušiti i u rerni na 70 stepeni dok se sasvim ne osuše.

Jabuke u šlafruku

Sastojci:

1 jaje

2 jabuke

200 ml mleka

brašno

ulje

šećer u prahu

može i cimet

Priprema:

Zamesiti testo kao za palačinke samo malo gušće. Jabuke očistiti i iseći na listiće. Ubaciti u testo i pržiti u ulju. Vaditi na papirnu salvetu da upije višak masnoće. Posuti prah šećerom zamirisano vanilom. Uživajte.

Tufahije

Sastojci:

8 jabuka srednje veličine (1,3kg)

1 litar vode

500g šećera

sok jednog limuna

120 g mlevenih oraha

2 kašike šećera u prahu

70 ml mleka

100 g šlaga

100 ml hladne kisele vode

malo mlevenih oraha za dekoraciju

Priprema:

Oljuštiti 8 jabuka srednje veličine i izvaditi središnji deo. Preći kolutićem limuna oljušćene jabuke da ne bi potamnele. U šerpu sipati 1l vode, 500 g šećera i sok od jednog limuna. Šerpu staviti na ringlu da voda proključa i staviti jabuke. Šerpu poklopiti i kuvati 5 minuta na srednjoj jačini. Okrenuti jabuke i kuvati još 5 minuta. Izvaditi jabuke i ostaviti da se potpuno ohlade.

U šerpu sipati 70 ml mleka, dodati 2 kašike šećera u prahu, promešati i zagrejati mleko do temperature ključanja.

U 120g mlevenih oraha sipati vruće mleko i promešati. Ohlađene jabuke staviti u posudu i ubaciti orahe u jabuke. Jabuke zatim preliti sokom u kom su se jabuke kuvale. U jednu posudu staviti 100 g šlaga, dodati 100 ml hladne kisele vode i mutiti dok šlag ne postane čvrst, oko 3 minuta.

Preko jabuka staviti šlag, a za dekoraciju možete dodati mlevene orahe preko.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stil.kurir.rs