Uživajte u slatko - slanom ukusu...
Sastojci:
36 komada oreo keksa
225 g putera
130 g braon šećera
2 slatke pavlake od 250 ml
350 g tamne čokolade
krupna so za posipanje (opciono)
Pripema:
Keks ubacite u blender (multi-praktik) i uključite dok se skroz ne samelje. Prebacite u posudu za mešanje.
Istopite puter i polovinu umešajte u mleveni keks. Dobijenu masu utisnite prstima na dno pleha ili staklene posude (24 ili 25 cm prečnika) za tortu. Ubacite u zamrzivač 10 minuta, da se stvrdne.
U drugu polovinu putera sipajte braon šećer i mešajte na tihoj vatri, mešajući sve vreme. Kada šećer istopi i pojave se mehurići, mešajte još jedan minut.
Sklonite sa vatre. Dodajte 4 kašike neumućene slatke pavlake u smesu, mešajući lagano. Ohladite dobijeni karamel sos 15 minuta, pa ga sipajte preko pripremljene kore i vratite u zamrzivač jos 30 minuta (ne duže, jer ne želite da se karamel sos skroz zaledi).
Istopite čokoladu na pari, pa je ostavite sa strane. U drugoj šerpici zagrejte 1 celu slatku pavlaku na srednje visokoj temperaturi, dok ne provri. Kada provri sipajte je preko čokolade i lagano promešajte, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sipajte čokoladu preko karamel sosa i vratite u frižider još 30 minuta ili ostavite u frižideru, i služite kada se potpuno ohladi.
Pre nego što poslužite tortu, možete je, po želji, posuti odozgo krupnom morskom solju, za taj savršeni slatko-slani ukus.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus