Štrudla sa makom mnoge od nas podseća na detinjstvo kada smo je jeli uz čašu mleka za doručak ili večeru.
Vreme je da se podsetite tog rituala i da napravite ovu ukusnu poslasticu.
Sastojci:
Za testo:
- 3 jajeta
- ½ l mleka
- 1 kašika masti (ili margarina)
- 20 g kvasca
- 1 kg brašna
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- ½ l mleka
- 5 kašika šećera
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.
Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
Za to vreme mak skuvati u mleku (po želji zasladiti).
Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.