Štrudla sa makom mnoge od nas podseća na detinjstvo kada smo je jeli uz čašu mleka za doručak ili večeru.
Vreme je da se podsetite tog rituala i da napravite ovu ukusnu poslasticu.
Sastojci:
Za testo:
- 3 jajeta
- ½ l mleka
- 1 kašika masti (ili margarina)
- 20 g kvasca
- 1 kg brašna
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- ½ l mleka
- 5 kašika šećera
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.
Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
Za to vreme mak skuvati u mleku (po želji zasladiti).
Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom