Kremasti kolač koji će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
Za fil:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 40 g gustina
- 150 g pšeničnog griza
- 2 vanilin šećera
- 50 g margarina
- 1,3 l mleka
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 vanilin šećera
- rendana limunova ili pomorandžina kora
I još:
- 10 kora za pite i gibanice
- 100 g otopljenog margarina
Priprema:
Za sirup: U jednu šerpicu sipajte šećer i prelijte sa vodom. Dodajte i vanilin šećer, pa stavite da proključa. Neka vri još nekih 5 minuta, pa dodajte rendanu limunovu koru. Promešajte. Skuvan sirup ostavite da se ohladi.
Za fil: U posudi pomešajte jaja, gustin, griz, vanilin šećer i 300 ml mleka. Sve to lepo umutite i sjedinite. Zatim preostali litar mleka sipajte u šerpu i stavite na šporet. Dodajte šećer i kada se zagreje sipajte smesu od jaja. Sve vreme mešajte. Fil je skuvan kada se zgusne. Dodajte u maslac u skuvan fil i mešajte dok se ne otopi.
Pleh premažite sa istopljenim puterom. Stavite 5 kora. Bitno je da svaku koru malo premažete sa istopljenim margarinom (ne previše). Preko pete kore (koju ste isto premazali margarinom) sipajte ceo fil i poravnajte. Preko fila stavite preostalih pet kora. Opet svaku koru premažite sa malo margarina, sem pete kore. Isecite pitu na kocke i prelite sa malo ulja ili margarinom ako vam je ostalo.
Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C nekih 30-35 minuta. Vruću pitu prelijte hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom