Kremasti kolač koji će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

Za fil:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 40 g gustina
  • 150 g pšeničnog griza
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g margarina
  • 1,3 l mleka

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 vanilin šećera
  • rendana limunova ili pomorandžina kora

I još:

  • 10 kora za pite i gibanice
  • 100 g otopljenog margarina

Priprema:

Za sirup: U jednu šerpicu sipajte šećer i prelijte sa vodom. Dodajte i vanilin šećer, pa stavite da proključa. Neka vri još nekih 5 minuta, pa dodajte rendanu limunovu koru. Promešajte. Skuvan sirup ostavite da se ohladi.

Za fil: U posudi pomešajte jaja, gustin, griz, vanilin šećer i 300 ml mleka. Sve to lepo umutite i sjedinite. Zatim preostali litar mleka sipajte u šerpu i stavite na šporet. Dodajte šećer i kada se zagreje sipajte smesu od jaja. Sve vreme mešajte. Fil je skuvan kada se zgusne. Dodajte u maslac u skuvan fil i mešajte dok se ne otopi.

Pleh premažite sa istopljenim puterom. Stavite 5 kora. Bitno je da svaku koru malo premažete sa istopljenim margarinom (ne previše). Preko pete kore (koju ste isto premazali margarinom) sipajte ceo fil i poravnajte. Preko fila stavite preostalih pet kora. Opet svaku koru premažite sa malo margarina, sem pete kore. Isecite pitu na kocke i prelite sa malo ulja ili margarinom ako vam je ostalo.

Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C nekih 30-35 minuta. Vruću pitu prelijte hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: bokinakuhinja