Ako je vašoj dragoj osobi rođendan ili se približava neko slavlje, a vi nemate ideju kakvu tortu da napravite, onda je ovo savršen izbor.
Sastojci:
Za koru:
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 40 g brašna
- 1 kašika vode
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 4 pudinga s ukusom slatke pavlake
- 1,4 l mleka
- 150 g šećera
- 250 g margarina ili maslaca
Za preliv:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Dekoracija:
- 100 g mlevenog lešnika
- 1 krem za torte vanila
- 1 krem za torte čokolada
- 240 ml hladnog mleka
Priprema:
Cela jaja penasto umutite sa šećerom. Dodajte vodu, kratko umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte jajima, pa sve sjedinite. U kalup prečnika 24 cm na dno stavite pek papir. Rasporedite smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Ostavite da se kora ohladi. Da biste napravili fil pomešajte šećer sa malo mleko. Ostatak mleka stavite da se kuva. Kada mleko provri sklonite ga sa strane. Dodajte pripremljene sastojke i vratite da se sve zajedno kuva. Skuvani fil sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi. Skinite foliju i fil izradite mikserom. Dodajte izrezan margarin ili maslac sobne temperature i sve zajedno dobro umutite. Pripremite preliv tako što ćete čokoladu da izrežete na kockice. Prelijte uljem i stavite u mikrotalasnu da se istopi. Ukoliko nemate mikrotalasnu, čokoladu možete da topite na ulju.
Slaganje torte: Koru postavite na tacnu. Bilo bi dobro da tortu slažete u obruču. Rasporedite četvrtinu fila. Sipajte malo mlevenog lešnika. Zatim rasporedite trećinu fila. Preko toga sipajte istopljenu čokoladu. Stavite tortu u zamrzivač da se čokolada stegne. Rasporedite polovinu fila, pa opet preko mleveni lešnik. Rasporedite i ostatak fila. Umutite krem za torte sa okusom vanile sa 120 ml mleka po uputstvu sa kesice. Na isti način umutite i krem od čokolade. Pomoću vrećice za ukrašavanje i željenog nastavka na površinu torte stavljajte svetli i tamni krem. Na kraju opet sipajte mleveni lešnik. Tortu stavite u frižider da se stegne.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem