Gorka dinja ili karela je egzotična biljka koja svojim izgledom podseća na krastavac veoma hrapave površine.

Ova biljka pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste najviše na području Azije, Afrike i Kariba. Izvorno biljka potiče iz Indije, a u 14. veku je prenesena u Kinu, odakle se počela širiti na druge krajeve sveta.
Najpoznatija je po svom plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svetu. Plod gorke dinje šupalj je u preseku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno seme sješteno u sredini ploda.
Pogledajte i Lekovita svojstva dinje: Evo zbog čega treba da je jedete
Ova čudnovata biljka vekovima se koristi u azijskoj i afričkoj biljnoj medicini zbog niza zdravstvenih pogodnosti:
Gorka dinja za lečenje dijabetesa
Prvenstveno poznata kao izvrsno sredstvo za smanjenje nivoa glukoze u krvi i korisna za dijabetičare, gorka dinja sa svojim biljnim insulinom, ili polipeptidom-P, predstavlja jednu od najboljih namirnica za osobe obolele od dijabetesa.
Gorka dinja za lečenje karcinoma
Gorka dinja je korisna kod lečenja karcinoma jer ima antikancerogena svojstva i poznata je po tome da smanjuje rast ćelija raka. Postoje brojne studije koje ukazuju da je gorka dinja korisna za pacijente obolele od karcinoma.
Gorka dinja za zdravu kožu
Gorka dinja je poznata po tome da leči brojna kožna oboljenja, uključujući akne, psorijazu itd., a poznato je i da koži daje zdrav i blistav prirodni šarm.
Gorka dinja za lečenje žutice
Studije pokazuju da je gorka dinja delotvorna kod lečenja malarije i žutice.
Pogledajte i Tinktura od belog luka i limuna - moćna kombinacija za savršeno zdravlje
Gorka dinja za lečenje HIV-a
RIP-ovi (ribozomi za inaktivaciju proteina) kojih ima u gorkoj dinji poznati su po tome da obećavaju u antivirusnoj terapiji pa tako mogu biti korisni i za lečenje HIV-a.
Gorka dinja za lečenje oštećenja jetre i kamena u bubregu
Postoje neke studije u kojima se pretpostavlja moguće korisno dejstvo gorke dinje kod oštećenja jetre i kamena u bubregu. Neophodno je više studija koje bi dale jasne nalaze o ovom mogućem korisnom delovanju.
Gorka dinja za lečenje ovčijih i malih boginja
Postoje neka zaista korisna dejstva gorke dinje kod lečenja ovčjih i malih boginja.
Gorka dinja za lečenje problema sa digestivnim sistemom
Različite vrste problema sa digestivnim traktom se leče gorkom dinjom. Izuzetno je delotvorna u lečenju loše probave, dijareje itd.
Gorka dinja za lečenje poremećaja očiju
Zahvaljujući beta karotenu i nekim drugim jedinjenjima u gorkoj dinji, smatra se da ona može da ublaži ili izleči neke bolesti očiju.
Gorka dinja za zdravlje žene
Ova dinja gorkog ukusa je poznata po delotvornom lečenju poremećaja menstrualnog ciklusa, kao i problema sa ženskim genitalijama. Pored toga, gorka dinja je veoma delotvorna u izazivanju lučenja mleka kod dojilja.
Pogledajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana
Od gorke dinje se može napraviti i sok koji je iziuzetno lekovit, upravo to lekovito svojstvo naučnici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i deluje kao imunomodulator.
Sok gorke dinje:
- štiti od malarije
- deluje antivirusno
- ublažava probavne tegobe
- pomaže kod dijabetesa
- pospešuje mršavljenje
- uništava crevne parazite
- ubrzava zaceljivanje opekotina
Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog materija iz biljke koje deluju na kontrakcije materice i prenose se putem mleka.
Gorka dinja u kulinarstvu
Plod se jede zelen ili u fazi kad počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko.
Koža kod mladog ploda je nežna i takođe jestiva. Sa sazrevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrda i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini.
U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost gorke dinje popularan je sastojak mnogih jela.
Čest je element u kineskoj kuhinji, jer daje gorak ukus, a obično se meša s krumpirom. U nekim kineskim vrstama piva, gorka dinja se koristi umesto hmelja.
Gorka dinja konzumira se kuvana u vreme dok je zelene ili lagano žute boje.
Osim ploda, sušeni listovi loze gorke dinje koriste se za pripremu čaja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/