Saznajte šta zapravo znače pojedine deklaracije, čemu služe i da li su škodljive za naše zdravlje..

MSG
Mononatrijum glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina.
Iako tokom deset godina upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetan učinak na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.
Pogledajte i Šta znače oznake na deklaracijama proizvodima
E951
Veštački zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrednost, a daju intenzivan osećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.
Ali, neki veštački zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog učinka na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.
Pogledajte i Ovih 7 sastojaka izbegavajte u hrani
Trans masne kiseline
Nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se delimično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine trans masnih kiselina.
One imaju nepovoljan uticaj na zdravlje jer povisuju nivo lošeg LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.
Pogledajte i Aditivi u hrani koje treba da izbegavamo
Nitriti i nitrati
Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe.
U organizmu mogu ometati transport kiseonika u krvi, stoga se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže, a posebno osetljiva grupa su deca.
Pogledajte i Izbegavajte ove namirnice - štetne su po zdravlje
E102 i E123
Upotreba veštačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe.
Prilikom odabira proizvoda, prednost uvek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100).
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa