Proteini iz mesa su neophodni za normalno i zdravo funkcionisanje organizma i zato ako se odlučite za restriktivni princip vegetarijanske ishrane morate među svoje svakodnevne prehrambene namirnice da uvrstite i ove!

1. Tofu sir

Tofu sir ima 7g proteina na svakih 100g što ga čini jednom od najpopularnijih zamena za meso kada su u pitanju namirnice bogate proteinima. Pravi se od soje i izuzetno je zdrav. Lako se i sprema. Izvadite ga iz plastičnog pakovanja, ocedite viašk tečnosti i spreman je za prženje, kuvanje i pečenje.

2. Sočivo

Sočivo je jako ukusno i pravi se lakše od ostalih mahunarki, jer ne mora da se potapata pre kuvanja. U 100g kuvanog sočiva ima 9g proteina. Može se naći već gotovo u konzervi kada treba samo da se ocedi od tečnosti u kojoj se nalazi, a možete ga kuvati sa povrćem kao što radite sa pasuljem ili graškom. Potrebno mu je samo 30 minuta.

Pogledajte i Zbog čega je blitva dobra za naše zdravlje

3. Kinoa

Kinoa je još jedna namirnica kojom možete da zamenite meso. Samo 100g kuvane kinoe sadrži 4 g proteina. Odličnog je ukusa, a može biti zamena za testeninu i pirinač, dakle kao prilog jelu, ali je odlična i u salatama i čorbama. Sprema se slično kao pirinač, kuvanjem u vodi. Nakon toga joj možete dodati i kuvano povrće i dobiti savršen i zdrav obrok!

4. Pasulj

Pasulj kao i sočivo sadrži visok nivo proteina. Ukusan je u svim varijantama. Možete ga spremati kao čorbu, na gusto ili u salati. Onaj iz konzerve treba da se ocedi od tečnosti i podgreje pre konzumiranja, dok se sveži kuva, ali pre toga mora preko noći da se potopi u vodi i jednom proključa pre nego što počnete sa pripremom.

5. Jaja

Jaja su sjajna za početak dana kao doručak. Svako jaje sadrži oko 6 g proteina, pa čine odličnu zamenu za meso. Iako dolaze od živine, ne smatraju se zabranjenim u ishrani vegetarijanaca. Postoje razni načini da pripremate jaje, ali su svakako najzdravija kuvana ili poširana. Belance možete da jedete u neograničenim količinama, jer je ono bogato proteinima, dok unos žumanaca treba da ograničite na 2-3 nedeljno.

Pogledajte i Da li slanina, jaja i puter zaista loše utiču na naše zdravlje?

6. Sremski sir

Sremski sir, osim što je izuzetno bogat proteinima (13 g proteina na 100g ovog mlečnog proizvoda), je i niskokaloričan, tako da je idealan za one koji paze na liniju. Odličan je kao dodatak svežim salatama, a možete ga jesti i uz prepečen hleb.

7. Seme bundeve

Seme bundeve može biti zdrava grickalica koja će vam pružiti potrebne proteine. U 30g bundevinog semena ima 7g proteina. Lako se pripremaju- jednostavno ih prepržite na tefonskom tiganju bez ulja sa malo soli i bibera. Ipak, ne preterujte u konzumiranju jer su jako kalorične.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvror: Novosti online