Da li je slanina zaista kulirnarski azbest, hoće li nam puter i sir zapušiti krvne sudove, a previše kafe izazvati infarkt samo su neka od pitanja koja nam svakodnevno zadaju glavobolju.
„BBC Futur“ odlučio je da razreši sve dileme koje imamo o hrani, zatrpani raznoraznim informacijama kojima nas bombraduju iz medija.
Slanina
Strah: Dimljeno meso je opasno kao cigarete.
Činjenice: Kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila vest da slanina može da izazove tumor debelog creva, nastao je haos. Prodaja slanine je drastično opala, a ljudi su prestali da je jedu.
Prema podacima „Britanskog centra za istraživanje raka“, imate 5,6 odsto veći rizik da dobijete ovu bolest ako povremeno jedete slaninu. A ako je ona svaki dan na vašem jelovniku, taj rizik se povećava na 6,6 odsto. Drugim rečina, na svakih 100 ljudi koji prestanu da jedu slaninu, samo jedan će izbeći tumor debelog creva.
Zaključak: Prema podacima „Britanskog centra za istraživanje raka“, 70 g slanine dnevno nikako ne može da vam šteti. Naravno, slanina nije zdrava kao musli, ali svako nije gastronomski azbest.
Pogledajte i Kako da slanina iz rerne bude još ukusnija
Kafa
Strah: Previše kafe dovodi do infarkta
Činjenice: Postoji veoma malo dokaza da će vas nekoliko šoljica kafe dnevno ranije odvesti u grob. Engleski magazin o medicini je 2012. godine objavio zanimljive rezultate svog istraživanja. Oni su, naime, tokom 13 godina proučavali ljude koji su pili kafu i zaključili da oni koji u proseku popiju tri do šest kafa dnevno imaju deset odsto manji rizik od smrti usled infarkta.
Ipak, ne postoje tačni podaci da li kafa zaista štiti srce, ali objašnjenje možda leži u tome da zdraviji ljudi više vole da je piju.
Zaključak: Možda nije eliksir zdravlja, ali sudeći prema dokazima, slobodno možete da popijete nekoliko kafica dnevno, pod uslovom da vam prija.
Pročitajte i Ovo su najčešće greške u pripremanju kafe
Puter, sir, punomasno mleko
Strah: Mlečni proizvodi će zapušiti krvne sudove i tako izazvati nastanak kardiovaskularnih bolesti
Činjenice: Godinama se pričalo o tome da zasićene masnoće iz sira, putera i punomasnog mleka podižu nivo holesterola u krvi i tako povećavaju rizik da dobijete infarkt ili moždani udar. Zato su se svi bacili na margarin, biljne sireve i mleko bez masnoća.
Ipak, ove godine su objavljeni rezultati opsežnog istraživanja britanskog časopisa za internu medicnu u kome je objavljeno da povećan unos zasićenih masnih kiselina uopšte ne utiče na nastanak srčanih bolesti.
Oni su čak napravili eksperimet, pa su grupi ljudi svake večeri davali da jedu sir sa 40 odsto masnoće, drugoj sendvič sa puterom, a trećoj šolju punomasnog mleka i to tokom osam dana. Na kontrolnom pregledu njima se holesterol čak i snizio.
Zaključak: Možda će od sada punomasno biti novo „mršavo“ i "dijetalno".
Pogledajte i Zlatno mleko - lekovit napitak prema drevnom indijskom receptu
Jaja
Strah: jaje je infarkt u ljusci
Činjenica: Baš kao i zasićene masne kiseline i žumance iz jajeta dugo je bilo simbol za povišen holesterol. Istraživanja Britanskog instituta za zdravlje su pokazala sedam jaja nedeljno nemaju nikakvog uticaja na zdravlje.
Zaključak: Uprkos tome što jaja mogu da dovedu do zatvora, ona su odličan izvor proteina.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Blic Žena
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem