Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 koraka do najukusnije domaće supe

Za pripremu supe koja će biti glavni adut vaše trpeze nije potrebno mnogo truda. Važno je da znate samo nekoliko osnovnih stvari.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Supa se jede u svako doba godine, posebno ako je puna povrća pa je i hranjiva, a dok se kod pečenja kolača uvek mora paziti na svaki gram sastojka, kod ovakvih jela se ne morate brinuti o količini sastojaka.

Osnova je uvek ista

Beli luk, crni luk, praziluk i slične namirnice trebalo bi da prve završiti u loncu jer će stvoriti ukusan temelj za bilo koju supu, a ne postoji namirnica ili vrsta mesa s kojom se ne bi ukusom slagale. Samo pazite da beli luk stavljate na kraju kako ne bi zagoreo i poprimio neugodan ukus.

Malo ulja za puniji ukus

Sigurno znate da će dinstanje biti uzaludno ako beli ili crni luk ne pustite da omekša na ulju, najbolje maslinovom, ali i drugim vama dragim vrstama poput kokosova. U svakom slučaju, izbegavajte klasično biljno ulje jer je najmanje zdravo i nutricionisti ga već godinama zaobilaze u širokom luku.

Pročitajte i Ovo je 7 najvećih zabluda o maslinovom ulju

Povrće

Zdravo je, možete stavljati ono koje najviše volite i kombinovati prema želji, a kupovati lokalno odnosno sezonsko jer je zdravije i kvalitetnije. 

Začini

Uz raznovrsnost povrća začini nisu nužni, ali neki će uvek rado dodati koji lovorov list, malo čilija, kurkume ili drugog omiljenog začina, u zavisnosti od vrste supe.

Pogledajte i Kurkuma - zlatni začin života

Voda

Sve namirnice zajedno podlijte, radije po malo, nego da preterate. Deo vode će svakako ispariti, ali računajte da je povrće biti brzo kuvano ako ne planirate da stavite komad mesa. 

Gustina

Ne morate posebno paziti na vreme kuvanja već proveravajte namirnicu kojoj je potrebno najduže da bude gotova. Ako ste stavljali lovorov list, izvadite ga pre blendanja jer se ne može usitniti kao ostatak povrća, a i komadići bi nezgodni mogli zapinjati za zube. 

Pročitajte i 6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

Semenke i sirće za kraj

Prepržite ih, servirajte supu i izdašno pospite jer će one dati poseban ukus jelu. Neki vole kiselkast ukus pa rado dodaju kašičicu balzamiko sirćeta i dodajte soli i bibera po želji. Možete prepržiti i kockice hleba i posuti ih po supi nakon serviranja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti