Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje: Srčani udar možete dobiti od premalo soli

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Stručnjaci su oštro napali studiju koja kaže kako treba jesti više soli da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti, objavljenu u časopisu The Lancet

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Naučnici nikako da se odluče, pa sad tvrde da je zapravo dobro jesti više soli. Kažu kako ljudi koji unose premalo soli u organizam povećavaju rizik za dobijanje srčanog i moždanog udara, a ranije su tvrdili suprotno. Do tog zaključka su došli istraživači dve medicinske ustanove u Kanadi - McMaster Univerzitet i Hamilton Health Sciences. Oni su proučili više od 130.000 ljudi iz 49 zemalja širom sveta - koliko natrijuma (soli) su unosili u organizam, kako su umrli, jesu li imali srčani ili možadani udar, koliki im je bio pritisak itd. 

Pogledajte i Ovaj prirodni lek sprečava moždani i srčani udar, jača imunitet, čuva zglobove...

Njihovi rezultati su pokazali da unos premale količine soli u organizam (manje od tri grama na dan) je povezan s većom učestalošću srčanog udara, moždanog udara i smrti u poređenju s prosečnim unosom. Svoje otkriće objavili su u časopisu The Lancet i izazvali burne reakcije među stručnjacima. Jedni su kritikovali metodu istraživanja, drugi su rekli da ne veruju u to. 

Dr. Endru Mente, glavni autor studije kaže kako su ovi rezultati izuzetno važni jer pokazuju kako je važno da unos soli smanje samo ljudi s visokim pritiskom, ali ne i svi ostali. 

"Niski unos natrijuma smanjuje krvni pritisak skromno, u poređenju s prosečnim unosom. Ali, nizak unos natrijuma ima i druge posledice, i to štetne, na primer, odgovoran je za štetan rast nekih hormona u tijelu", kazao je Mente.  

Pogledajte i  Moćna mešavina doktora Šulca štiti od srčanog udara

Njegov kolega sa Medicinskog fakulteta Warwick u Velikoj Britaniji se ne slaže s njim. 

"Neverovatno je to što moramo čitati tako loše naučne radove objavljene u časopisu The Lancet. Dokazi koji podržavaju globalne akcije smanjivanja potrošnje soli, a da bi se sprečile kardiovaskularne bolesti, su vrlo jaki i ovakva istraživanja to ne bi trebala potkopavati," rekao je profesor Frančesko Capućio. 

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji napominju kako većina ljudi unosi previše soli u organizam, prosečno između devet i 12 grama na dan, što je dvostruko više od preporučenog mamksimuma. 

"Unos manje od pet grama soli na dan pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, kao i srčanog udara", naglašavaju u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: 24sata.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti