Stručnjaci su oštro napali studiju koja kaže kako treba jesti više soli da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti, objavljenu u časopisu The Lancet

Naučnici nikako da se odluče, pa sad tvrde da je zapravo dobro jesti više soli. Kažu kako ljudi koji unose premalo soli u organizam povećavaju rizik za dobijanje srčanog i moždanog udara, a ranije su tvrdili suprotno. Do tog zaključka su došli istraživači dve medicinske ustanove u Kanadi - McMaster Univerzitet i Hamilton Health Sciences. Oni su proučili više od 130.000 ljudi iz 49 zemalja širom sveta - koliko natrijuma (soli) su unosili u organizam, kako su umrli, jesu li imali srčani ili možadani udar, koliki im je bio pritisak itd.
Pogledajte i Ovaj prirodni lek sprečava moždani i srčani udar, jača imunitet, čuva zglobove...
Njihovi rezultati su pokazali da unos premale količine soli u organizam (manje od tri grama na dan) je povezan s većom učestalošću srčanog udara, moždanog udara i smrti u poređenju s prosečnim unosom. Svoje otkriće objavili su u časopisu The Lancet i izazvali burne reakcije među stručnjacima. Jedni su kritikovali metodu istraživanja, drugi su rekli da ne veruju u to.
Dr. Endru Mente, glavni autor studije kaže kako su ovi rezultati izuzetno važni jer pokazuju kako je važno da unos soli smanje samo ljudi s visokim pritiskom, ali ne i svi ostali.
"Niski unos natrijuma smanjuje krvni pritisak skromno, u poređenju s prosečnim unosom. Ali, nizak unos natrijuma ima i druge posledice, i to štetne, na primer, odgovoran je za štetan rast nekih hormona u tijelu", kazao je Mente.
Pogledajte i Moćna mešavina doktora Šulca štiti od srčanog udara
Njegov kolega sa Medicinskog fakulteta Warwick u Velikoj Britaniji se ne slaže s njim.
"Neverovatno je to što moramo čitati tako loše naučne radove objavljene u časopisu The Lancet. Dokazi koji podržavaju globalne akcije smanjivanja potrošnje soli, a da bi se sprečile kardiovaskularne bolesti, su vrlo jaki i ovakva istraživanja to ne bi trebala potkopavati," rekao je profesor Frančesko Capućio.
U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji napominju kako većina ljudi unosi previše soli u organizam, prosečno između devet i 12 grama na dan, što je dvostruko više od preporučenog mamksimuma.
"Unos manje od pet grama soli na dan pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, kao i srčanog udara", naglašavaju u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.