Otkrijte koja vrsta hrane i pića sprečava apsorpciju minerala u organizam.
Spanać + mlečni proizvodi
Ljubitelj ste kremastog spanaća? Nemojte ga mešati s mlečnim proizvodima. Loša vest je da oksalati koji se nalaze u spanaću i blitvi sprečavaju apsorpciju kalcijuma u organizam. Ukoliko vam taj mineral nedostaje u organizmu, spanać radije napravite s kokosovim mlekom ili tek s nešto maslinovog ulja i belog luka.
Pogledajte i Zašto nikako ne biste smeli da podgrevate spanać
Mahunarke + crveno vino
Ako patite od manjka gvožđa, izbegavajte da pijete vino, toplu čokoladu ili kafu dok jedete pasulj, zeleno lisnato povrće ili celovite žitarice.
"Tanini koji se nalaze u vinu, čokoladi i kafi sprečavaju apsorpciju ovog važnog minerala u organizmu," ističe nutricionistkinja Sara Has.
Pogledajte i Loše kombinacije namirnica
Orašasti plodovi + soja
Ako bazirate svoju ishranu na hrani biljnog porekla, pripazite kada tofu kombinujete s indijskim oraščićima ili susamom. Fitati koji se mogu naći u orašastim plodovima, semenkama i celovitim žitaricama mogu sprečiti apsorpciju gvožđa u organizam. Nemojte zato ove namirnice jesti s veganskim izvorima gvožđa poput tofua ili drugih proizvoda od soje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Punkufer
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus