Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

15 namirnica koje sprečavaju nastanak i širenje raka

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Saznajte koje namirnice deluju preventivno na pojavu i razvoj raka.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Naučnici su izdvojili 15 namirnica koje sprečavaju nastanak i širenje štetnih ćelija. Najbolje od svega je što ovih namirnica u Srbiji ima u izobilju.

Borovnica

Laboratorijska istraživanja su pokazala da vitamin C iz borovnica štiti DNK ćelije i sprečava nastajanje kancerogenih materija.

Borovnice su odličan izvor vitamina C i K, mangana i dijetalnih vlakana. Smatra se da borovnice među voćem imaju najviše antioksidativne moći, deluju antikancerogeno i mogu usporiti rast i širenje ćelija raka.

Pročitajte i Sačuvajte zdravlje: 7 moćnih biljnih začina koji štite od raka

Brokoli

Studije dokazuju da enzimsko dejstvo pozitivno utiče na gene koji uništavaju tumore, usporavaju rast ćelija raka i podstiču proces tokom koje se ćelije raka samouništavaju. Brokoli je dobar izvor vitamina C, a poseduje i visok udeo vitamina K. Brokoli, prokelj i karfiol su odlični izvori folne kiseline, vitamina B i magnezijuma.

Jabuke

Jedna jabuka obezbeđuje najmanje 10 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Dijetalna vlakna utiču na smanjenje rizika od raka tako što pomažu kontrolisanje telesne težine.

Kora jabuke sadrži trećinu ili više korisnih materija. Antioksidantsko dejstvo može direktno da utiče na rast ćelija raka. Ljudi koji jedu puno jabuka imaju manji rizik od raka, posebno debelog creva, pluća i dojke.

Brusnica

Vitamin C, kojim obiluju, štiti DNK ćelija i sprečava stvaranje kancerogenih materija. Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog creva, prostate i pluća i podstiču neke druge ćelije raka na samouništenje. Takođe smanjuju upale, a time i sposobnost karcinoma da napadnu druga tkiva.

Pročitajte i Indijski začini leče različite vrste raka

Kafa

Kofeinska kiselina služi kao antioksidans i deluje u nekoliko faza razvoja raka, pomaže regulisanje rasta ćelija, smanjuje upale i povećava samouništenje ćelija raka.

Ima povoljan uticaj na prevenciju malignih bolesti, poput karcinoma debelog creva, jetre, dojke, prostate, mozga, ali i usne duplje i ždrela. Ali, s kafom treba biti umeren jer više od tri šoljice dnevno može izazvati nesanicu, drhtavicu i uznemirenost.

Lan

U istraživanju na ženama u postmenopauzi, sa tek dijagnostikovanim rakom dojke, redovan unos lana usporio je rast ćelija raka. U nekoliko studija među zdravim ženama pokazalo se da je kod žena koje lan unose svaki dan smanjen nivo estrogena ili je on promenjen u relativno neaktivan oblik.

Trešnje / Višnje

Pokazalo se da antocijanini, kojima obiluju trešnje, sprečavaju rast ćelija raka i stimulišu njihovo samouništenje, bez uticaja na zdrave ćelije. Visok procenat vlakana takođe smanjuje izloženost ćelija kancerogenim materijama. Klinička ispitivanja dokazuju je da dva do tri obroka ili čaše soka trešanja/višanja dnevno poboljšavaju antioksidativno delovanje i smanjuju znakove upale.

Mahunarke

Porcija mahunarki će obezbediti najmanje 20 odsto preporučene dnevne količine folne kiseline i vlakana. Dijetalna vlakna višestruko su korisna za smanjenje rizika od raka, a folna kiselina za usporavanje rasta ćelija raka.

Suvi pasulj, grašak sadrže razne fitohemikalije poseduju antikancerogene efekte, a laboratorijska istraživanja pokazala su da flavonoidi u mahunarkama usporavaju razvoj raka u nekoliko faza razvoja.

Pročitajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka

Orasi

Sadrže omega-3 masne kiseline, korisne za zdravlje srca i krvnih sudova.  Nekoliko istraživanja pokazuju da orasi u ishrani usporavaju ili sprečavaju rast raka dojke i prostate.

Orasi sadrže i elagičnu kiselinu, koju možemo naći u malinama, jagodama i pekan orasima. Studije sprovedene na ljudima pokazuju da konzumiranje oraha može podići nivo antioksidansa u telu.

Bundeva

Zimska bundeva nije često na jelovnicima, a nekad je bila jedan od omiljenih sastojaka kolača. Brojna istraživanja pre svega upućuju na zdrav procenat dijetalnih vlakana, koja pomažu da smanjimo udeo masti u telu, a time i rizik od raka.

Čaj

Čaj se deli u četiri osnovne kategorije: crni, zeleni, oolong i beli. Podstiču enzime koji uništavaju kancerogene materije, smanjuju rast tumora, podstiču samouništenje ćelija raka i obuzdavaju njihovo širenje. Pijenje čaja može privremeno podići antioksidativni kapacitet u organizmu, ali poznato je da to može biti zaštita od raka, posebno raka prostate i debelog creva.

Soja

Namirnice od soje sadrže izoflavone, fitoestrogene koji oponašaju delovanje estrogena. Istraživanja pokazuju da se vlakna koja soja sadrži povezuju s nižim rizikom za nekoliko vrsta raka, među ostalim i debelog creva. Kod muškaraca koji su preživeli rak prostate ispitivanja su dala naslutiti da soja može sniziti nivo PSA.

Pročitajte i Hrana kao prevencija razvoja raka

Beli luk

Pripada porodici povrća pod nazivom “Allium”, koja uključuje i luk, praziluk i vlašac. Postoje dokazi koji otkrivaju da beli luk posebno smanjuje šanse za razvoj raka debelog creva. Komponente belog luka su pokazale sposobnost da se uspori ili zaustavi rast tumora prostate, bešike, debelog creva i želuca.

Paradajz

Crvena boja dolazi uglavnom iz fitohemikalije koja se zove likopen, koja ima tendenciju da se koncentriše u tkivima prostate, pa je paradajz izazvao najviše pažnje u istraživanjima vezanim uz rak prostate. Likopen je snažan antioksidant koji je pokazao pozitivan efekat u brojnim istraživanjima, a uz rak prostate, učinak je zabeležen i kod raka dojke i pluća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: superzena

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti