Ovaj prirodni izvor raznovrsih minerala potpomaže probavu i jača imunitet.

Iako se šljive od davnina koriste u kulinarstvu i proizvodnji rakije, često se neopravdano smatraju (pre)običnim voćem. Ali, zapravo je reč je o supervoću, evo i zašto:
Šljive su bogate vitaminom C
U značajnim količinama sadrže i vitamine B kao i vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.
Pročitajte i Tajna mršavljenja se krije u suvim šljivama?
Prirodan izvor minerala
Ukoliko tragate za prirodnim izvorom raznovrsnih minerala, odgovor je - šljiva! Obiluje kalijumom i fosforom, a sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, bakar...
Podstiču probavu
Poznato je da šljive potstiču probavu i pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja takođe snižavaju količinu holesterola u krvi.
Pogledajte i Slatko od neljuštenih šljiva
Riznica antioksidansa
Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite telesne ćelije od oštećenja (a time i od kancerogenih promena), samom tim deluju protupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) kao i kvercetin i katehin. Katehin je moćan antioksidans koji u obilju sadži i zeleni čaj.
Jačaju imunitet
Osim već spomenutog povoljnog delovanja na probavu i nivoa holesterola u krvi, zbog kombinacije svih navedenih stvari šljive jačaju imunitet i kardio vaskularni sistem, poboljšavaju zdravlju kostiju, pročišćuju jetru, poboljšavaju vid, raspoloženje i pamćenje.
Pročitajte i Brze knedle sa šljivama
Hranljivi međuobrok
Iako šljive sadrže obilje raznovrsnih voćnih šećera, imaju nizak glikemijski indeks i samo 46 kalorija na 100 grama. Odlične su kao lagan, a zasićujući međuobrok.
Kako birati šljive?
“Maglovitost” površine šljive nije znak da je plod pokvaren nego da je svež. Birajte šljive s peteljkama, čvrste i neoštećene, lagano mekane na pritisak (ali ne jako mekane!).
Kako održavati šljive?
Na sobnoj temperaturi držite onoliko zrelih šljiva koliko ih možete pojesti u danu, a ostale odložite u frižider. Stavite ih u papirnu ili plastičnu vrećicu, tako mogu u frižideru izdržati nekoliko dana. Šljive koje ste čuvali u frižideru će biti sočne i slatke ako ih ostavite na sobnoj temperaturi pre konzumacije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Ordinacija.vecernji.hr