1. Proučite brašna koja koristite i najviše volite
Morate da naučite kako se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji "normalnom" brašnu, ali ukoliko koristite samo ražano brašno korica će biti hrskavija. Speltino je najzgodnije brašno za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, pa je preporučljivo da se ti hlebovi duže peku (ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna). Hlebovi od ječmenog i ovsenog brašna mogu biti malo gorčiji i trošniji. Zato je najbolje ova brašna mešati u manjoj količini.
Pogledajte i 4 recepta za hleb iz različitih krajeva Srbije
2. Pre sečenja, pustite integralni hleb da se ohladi
Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite. Dajte hlebu vremena da se ohladi i da izbaci "paru" iz sebe.
3. Kako da omekšate koricu?
Ako je korica pretvrda, hleb poprskajte vodom ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.
Pogledajte i Kako da napravite domaći hleb (VIDEO)
4. Gotov hleb uvek izvadite iz pleha
Nikada nemojte ostavljati hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša.
5. Vodite računa kada dodajete prašak za pecivo i sodu bikarbonu
Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji i imaju više rupica. Zato bi trebalo da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom. Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite nastavke za testo na mikseru. Smesa za naše hlebove je žitka - ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži.
Pogledajte i Domaći hleb s jogurtom
6. Ubrzajte proces frmentacije kiselom vodom
Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu.
7. Kako da sprečite pucanje korice?
Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ako je potrebno, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Ako volite tvrđu i hrskaviju koricu, otkrijte hleb pred kraj pečenja.
8. Kako da proverite da li je hleb dobro pečen?
Hleb pecite u širim, a plićim tepsijama, posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini ili gnjecav. Hleb uvek probodite čačkalicom po sredini da proverite da li je pečen. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, hleb je gotov. Dužina pečenja zavisi od rerne, prosečno traje oko sat vremena.
Pogledajte i Brzi hrono hleb
9. Ne zaboravite so!
U smesu uvek dodajte so. Količinu soli smanjite u drugim jelima, jer bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica soli.
10. Kako da čuvate vlažne hlebove?
Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate u kriškama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: hronokuhinja.rs
Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera
Posni slavski kolač za Svetog Nikolu
Belgijski vafli sa rumom koji donose sreću u novoj godini
Kako da napravite domaći posni namaz od leblebija i pečenih paprika
Korpice od pire krompira sa mlevenim mesom