Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelovnik za one koji boluju od gastritisa

Evo kakva se ishrana kod gastritisa pokazala najefikasnijom...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Jedno od najvažnijih pravila na kome se zasniva gastritis dijeta jeste pravilan raspored i dovoljan razmak između svakog obroka. Ishrana je svakako ključ za lečenje ovog oboljenja, pa čak i onda kad vam lekar- gastroenterolog propiše odgovarajuće lekove za gastritis i helikobakter pilori infekciju.

Jedan od važnih saveta jeste da izbegavate prejedanje tokom dana i večeri, te se opredelite za one manje, ali i puno češće obroke. Ovaj savet se obično potpuno pogrešno tumači, pa ljudi jedu svakih sat-dva, što je svakako više nego pogrešno, jer na taj način dodatno opterećujemo želudac, forsiramo ga da konstantno radi, tj. vari hranu, uskraćujući mu priliku da se makar malo odmori.

PROČITAJTE JOŠ: Limun dijeta: Očistite organizam za samo jedan dan

Razmaci između obroka treba da budu najmanje od tri do četiri sata, u zavisnosti od toga šta smo prethodno jeli. Ako ste pojeli neko lagano sezonsko voće, već nakon pola časa možete preći na konkretan – jači obrok; ukoliko ste doručkovali neke integralne žitarice, pojedite nešto tek tri sata posle. Međutim, ako ste pojeli meso ili neku drugu jaku proteinsku hranu, sačekajte barem četiri dobra sata da hrana u potpunosti prođe kroz vaš želudac.

Gastritis dijeta ima još jedno važno pravilo a ono glasi : nemojte piti vodu uz obrok, niti neposredno nakon njega. Isto se odnosi i na konzumiranje voća. Njega je svakako najbolje da jedete ujutru, na prazan stomak i  barem tridesetak minuta pre jela, odnosno četiri sata nakon obroka.

Kad jedete ribu i meso, nemojte ih nipošto kombinovati sa hlebom, pirinčem ili krompirom, jer ćete tako samo dodatno otežati varenje.

Postoje namirnice koje pogubno deluju na sluzokožu želuca, te je potrebno da ih potpuno izbacite iz ishrane ukoliko patite od ovog oboljenja – što i predlaže gastritis dijeta. Na ovom spisku su gotovo svi suhomesnati proizvodi – počev od šunke, slanine, kobasica, brojnih mesnih prerađevina (paštete, salame, viršle…) masnih i starih sireva, mleka, margarina, lisnatih testa, peciva od belog brašna, šećera, gaziranih napitaka, alkoholnih pića, kafe, cigareta, jakih začina, industrijskih suvih začina, preslane hrana, nezdravih grickalica, kečapa, senfa, majoneza i dr..

Pečurke se takođe teško vare, te ih je poželjno izbegavati. Mahunarke jedite umereno, najbolje izblendirane, u formi pirea ili krem čorbi. Ljuspice od graška,pasulja umeju teško pasti na naš želudac.

Raskuvano povrće takođe otežava dobro varenje, te ga treba izbegavati. Dakle, neće vam kupus napraviti prevelik problem, već jela od raskuvanog kupusa.

S druge strane, sirovi kupus je dozvoljen i preporučuje ga gastritis dijeta, a naročito u obliku sveže ceđenog soka, koji važi za jedan od najboljih lekova za čir na želucu. Beli hleb uvek zamenite sa integralnim, a na prženu i pohovanu hranu zaboravite i zaobilazite kad god ih ugledate poslužene na stolu.

PROČITAJTE JOŠ: Un dijeta

Gastritis dijeta preporučuje da svaki dan u sedmici započnete sa šoljom biljnog čaja i porcijom svežeg voća, a pola sata kasnije pripremite doručak. Evo kako izgleda sedmodnevni jelovnik za gastritis.

attachment-gastritis1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ponedeljak

doručak : Dvopek i džem od šipka bez šećera.

užina : Sezonsko voće.

ručak :  Lagano prodinstano belo meso i sveža salata od kupusa i šargarepe.

večera : Integralni pirinač s barenim povrćem – šargarepa, brokoli.

Utorak

doručak : Zdrava kaša od prosa sa dodatim suvim grožđicama, domaćim medom i bademima.

užina : Voće

ručak : Lagana čorba od bundeve i đuveč sa integralnim pirinčem i tofu sirom.

večera : Jedan probiotski jogurt u koji treba da umešate ovsene pahuljice i pojedete jednu celu bananu.

Sreda 

doručak :Integralni hleb s namazom od mladog sira i rukolom.

užina : Čaj od matičnjaka i jedna banana.

ručak : Pastrmka pečena u rerni i zelena salata s maslinovim uljem i limunovim sokom.

večera : Palenta s mlevenim semenkama lana ,susama i bundeve.

Četvrtak

doručak : Ovsene pahuljice prokuvane u vodi i pomešane s mlevenim bademima, medom,

suvim voćem, bananom i mlevenim semenkama susama, lana i bundeve.

užina : Čaj od kamilice i jabuka.

ručak : Ćufte od belog mesa (belo meso se samelje, pomeša sa iseckanim crnim i belim

lukom, posoli i pobiberi, a zatim mu se doda iseckan peršun; oblikuju se ćufte i peku na papiru za pečenje u rerni) i salata od sveže šargarepe i cvekle .

večera : Lagana integralna testenina sa spanaćem.

Petak

doručak : Griz od integralnog pirinča kuvan u sojinom mleku i zaslađen stevijom.

užina : Bademi i suvo voće.

ručak :  Meko kuvana jaja, bareni krompir i salata od praziluka i cvekle.

večera : Šejk od banane, pirinčanog mleka, klica, meda i malina

Subota

doručak : Zdrava kaša od heljde sa suvim voćem.

užina : Prirodni sok od šargarepe.

ručak : Skuša u foliji i salata od kupusa s peršunom.

večera : Obareno povrće za rusku salatu pomešano s majonezom od soje i integralni hleb sa zdravim semenkama.

PROČITAJTE JOŠ: Pre spavanja popijte ovo: Moćni napitak sagoreva masti dok spavate

Nedelja

doručak : Proja od kuvanog prosa i kukuruznog brašna i jedan probiotski jogurt.

užina : Banana

ručak : Dinstani batak i karabatak s lukom i zelena salata.

večera : Kuglice od muslija (u blenderu usitnite ovsene pahuljice i pomešajte ih s ceđenim sokom od narandže, rogačem, mlevenim bademima, suvim grožđem, medom, cimetom i kokosom. Sve sjedinite, formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno)

Ne preporučuje se uzimanje antibiotika bez prethodne konsultacije sa gastroenterologom, takođe ni gastritis dijeta se ne sme samoinicijativno primeniti kod hroničnih bolesnika.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Dijeta meseceve mene

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti