Oni koji to ne rade u jednom delu pomažu svojoj probavi, ali to je nažalost sve. Same sjemenke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i samo mehanički pomažu boljoj probavi, ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorišćena.
Pogledajte i Čudesna lubenica - niskokalorična, štiti od raka, dobra za srce...
Kako biste iskoristili sva lekovita svojstva, semenke je potrebno kuvati, samleti ili ispeći kako bismo došli do dragocenog sadržaja.
Semenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u lečenju obolelih od žutice i upala u organizmu.
Semenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja deluje kao antioksidans, pospešuje širenje krvnih sudova i povoljno deluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.
Pogledajte i Letnja lubenica dijeta - smršajte za pet dana
Semenke lubenice su zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Korišćenjem čaja od svežih semenki lubenice uklonićete kamen i pesak u bubrezima.
Evo i magičnog recepta:
Sveže semenke lubenice izdrobite ili iseckajte mlinom, pa kuvajte 15 minuta u dva litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a trećeg dana napravite pauzu.
Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima – dva dana korišćenja sa jednim danom pauze.
Pogledajte i Ne bacajte koru od lubenice - ima izuzetna lekovita svojstva
Stručnjaci savetuju da tokom leta pripremite i nakupite dovoljnu količinu semenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korišćenje kada lubenice nisu dostupne.
Semenke lubenice se preporučuju i za jačanje srca kao i mišićne strukture u telu. Takođe, jačaju pamćenje i poboljšavaju koncentraciju.
Sjajan su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, mangana, niacina i poluzasićenih zdravih masnoća.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Krompir zapečen sa kobasicama i sirom
Zapečeni makaroni sa sirom i slaninom
Recept za svinjetinu sa sosom od senfa
Kako da napravite najhrskaviji karfiol