Pomorandža, limun, mandarine, klementine, kumkvat... Citrusi su odličan izvor vitamina.

Osim konzumiranja u svežem stanju, od njih možete da pripremite razna jela, koktele, marinade i sosove za meso, marmelade, kolače, torte...

Čak i kora citrusa je veoma korisna. Ona može biti izvrstan dodatak sosovima ili marinadama i pojačati njihov ukus. Njom možete ukrasiti sladolede, torte ili kolače, ili je kandirati.

Postupak:

1. Koru citrusa treba naseći na tanke štapiće (široke oko 5 mm), potopiti ih u vodu da odstoje dva do tri dana. Vodu treba mijenjati 2 puta dnevno.

2. Trećeg dana, koru treba ocediti i skuvati u vodu dok ne omekša.

3. Dodati šećer i kuvati dok voda ne ispari.

4. Proširiti ih po papiru posutom kristal šećerom i kada su dobro uvaljani, ostaviti ih da se osuše dva do tri dana.

SAVET: Trebalo bi upotrebljavati samo koru organski gajenih plodova, a ukolikoko nemate tu mogućnost, koru citrusa blanširajte u kipućoj vodi otprilike jedan minut.