Pomorandža, limun, mandarine, klementine, kumkvat... Citrusi su odličan izvor vitamina.
Osim konzumiranja u svežem stanju, od njih možete da pripremite razna jela, koktele, marinade i sosove za meso, marmelade, kolače, torte...
Čak i kora citrusa je veoma korisna. Ona može biti izvrstan dodatak sosovima ili marinadama i pojačati njihov ukus. Njom možete ukrasiti sladolede, torte ili kolače, ili je kandirati.
Postupak:
1. Koru citrusa treba naseći na tanke štapiće (široke oko 5 mm), potopiti ih u vodu da odstoje dva do tri dana. Vodu treba mijenjati 2 puta dnevno.
2. Trećeg dana, koru treba ocediti i skuvati u vodu dok ne omekša.
3. Dodati šećer i kuvati dok voda ne ispari.
4. Proširiti ih po papiru posutom kristal šećerom i kada su dobro uvaljani, ostaviti ih da se osuše dva do tri dana.
SAVET: Trebalo bi upotrebljavati samo koru organski gajenih plodova, a ukolikoko nemate tu mogućnost, koru citrusa blanširajte u kipućoj vodi otprilike jedan minut.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus