Iako je dugo vremena bio nepravedno svrstavan u korov i kao takav bez neke velike uloge, on je mnogo više od toga, a danas je poznat kao veoma lekovita i jestiva biljka idealna za prolećno čišćenje organizma.

Pogledajte i Čaj od korena maslačka - štiti jetru i bubrege, eliminiše nadutost i zatvor

Maslačak sadrži više od 30 sastojaka koji pomažu prilikom uklanjanja organskih ostataka štetnih po čoveka.

Ovo su dva recepta za med od maslačka:

1. Potrebno vam je 700 cvetova, 5kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntusa, a umesto limuntusa može 7 svežih limunova, isečenih na kolutiće.

Priprema: kuvati maslačak bez šećera 1 sat, pa ga procediti, dodati šećer pa ga kuvati još sat vremena.

2. Potrebno: 300 g žutih cvetova maslačka, 1 limun, pola narandže, 1 kg nerafinisanog šećera, 1 litar vode.

Priprema: Uzmite 300 g žutih cvetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagreje. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cediljku i procedite, pa pomešajte sa šećerom, limunom i narandžom. Lonac ponovo stavite na laganu vatru.

Pogledajte i Džem od maslačka - ukusni eliksir zdravlja

Smesu ohladite i pazite kako bi postigli određenu gustoću, jer med ne sme biti previše gust, a niti previše redak. Najbolji način je mešati ga non stop...

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Dnevno.rs