I pored toga što ostavlja neprijatan zadah nakon konzumiranja, beli luk je izuzetno zdrav. Evo zbog čega ga treba često jesti.
-Beli luk deluje antivirusno i antigljivično. Već vekovima se koristi zbog svojim antibakterijskih svojstava. Pokazalo se da hemijski sastojak belog luka, alicin, sprečava rast Candida albicans gljivica.
-Beli luk može smanjiti holesterol. Njegova snažna antioksidativna svojstva sprečavaju slobodne radikale da naprave štetu u arterijama i zaustavlja stvaranje ožiljka.
-Konzumiranje beloh luka snižava krvni pritisak. Beli luk ima sposobnost smanjivanja ukočenosti trombocita, što pomaže da krv bude ređa.
- Beli luk može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je dobro za ljude s dijabetesom tipa 2.
- Pečeni krompir i pečeni beli luk sa salatom - jednostavan je način da se jede beli luk i ima odličan ukus.
- Borite se protiv prehlade i gripa jedući češnjak u supama i salatama što češće. Takođe je ukusan i kao pečeno povrće.
Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus