I pored toga što ostavlja neprijatan zadah nakon konzumiranja, beli luk je izuzetno zdrav. Evo zbog čega ga treba često jesti.
-Beli luk deluje antivirusno i antigljivično. Već vekovima se koristi zbog svojim antibakterijskih svojstava. Pokazalo se da hemijski sastojak belog luka, alicin, sprečava rast Candida albicans gljivica.
-Beli luk može smanjiti holesterol. Njegova snažna antioksidativna svojstva sprečavaju slobodne radikale da naprave štetu u arterijama i zaustavlja stvaranje ožiljka.
-Konzumiranje beloh luka snižava krvni pritisak. Beli luk ima sposobnost smanjivanja ukočenosti trombocita, što pomaže da krv bude ređa.
- Beli luk može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je dobro za ljude s dijabetesom tipa 2.
- Pečeni krompir i pečeni beli luk sa salatom - jednostavan je način da se jede beli luk i ima odličan ukus.
- Borite se protiv prehlade i gripa jedući češnjak u supama i salatama što češće. Takođe je ukusan i kao pečeno povrće.
Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka
Izvor: vecernji.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem