1. Isecite oba kraja patlidžana i ostatak isecite na kolutove debljine 2 cm. Kolutove poređajte na ubrus papir i posolite kako biste iz njih izvukli tečnost. Držite ih tako pola sata.


Sastojci:

1 veći patlidžan

kašika soli

2 kašike maslinovog ulja

2 kašičice mešavine italijanskih začina(možete koristiti origano, ruzmarin, bosiljak...)

1/3 šolje rendanog parmezana

1/3 šolje mocarele

Za sos:

2-3 kašičice maslinovog ulja

3 čena belog luka, usitnjena

40 g iseckanog paradajza iz konzerve

kašičica začina po želji

2. Rernu zagrejte na 200 C.

3. U međuvremenu prirpemite sos. Zagrejte 3 kašičice maslinovog ulja i propržite beli luk. Kada omekša, dodajte mu paradajz, začine po želji i kuvajte dok se ne zgusne. Po želji možete dodati i nekoliko kašika vode.

4. Nakon pola sata stajanja premazanih solju, kolutove obrišite ubrusom i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim ih premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Pecite patlidžan u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.

5. Pečen patlidžan izvadite iz rerne i na svaki kolut stavite nekoliko kašičica prirpemljenog sosa, pa preko toga stavite parmezan i mocarelu. Vratie patlidžan u rernu i pecite još nekoliko minuta dok se sir ne otopi.

Napomena: Po želji možete dodati još sastojaka u sos - pečurke, slaninu, šunku...