Sastojci:
- 2 l domaćeg punomasnog kravljeg mleka
- 180 g kisele pavlake
Recept za domaće kiselo mleko:
Kako biste napravili kiselo mleko, prvo skuvajte mleko i ostavite da se prohladi. Izdvojite oko 100 ml mleka koje ćete da dodate u kiselu pavlaku. Kiselu pavlaku prebacite u činiju i postepeno joj dodajte prohlađeno mleko, mešajući, kako ne bi ostalo grudvica.
Kada se mleko prohladi dodajte mu razmućenu kiselu pavlaku i mešajte par minuta. Nakon toga, ovu smesu sipajte u porcelanske posude. Jednu veću činiju u koju posude mogu da stanu obložite sa dve krpe i poređajte posude sa kiselim mlekom.
Prekrijte ih folijom i preko toga krpom. Ostavite da stoji na toplom mestu oko 6 sati, dok se ne prohladi. Možda ćete želeti da napravite i ajran, čuveno tursko piće.
Pročitajte i zašto da ne bacate mleko koje se ukiselilo
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter