Sastojci:
- 2 l domaćeg punomasnog kravljeg mleka
- 180 g kisele pavlake
Recept za domaće kiselo mleko:
Kako biste napravili kiselo mleko, prvo skuvajte mleko i ostavite da se prohladi. Izdvojite oko 100 ml mleka koje ćete da dodate u kiselu pavlaku. Kiselu pavlaku prebacite u činiju i postepeno joj dodajte prohlađeno mleko, mešajući, kako ne bi ostalo grudvica.
Kada se mleko prohladi dodajte mu razmućenu kiselu pavlaku i mešajte par minuta. Nakon toga, ovu smesu sipajte u porcelanske posude. Jednu veću činiju u koju posude mogu da stanu obložite sa dve krpe i poređajte posude sa kiselim mlekom.
Prekrijte ih folijom i preko toga krpom. Ostavite da stoji na toplom mestu oko 6 sati, dok se ne prohladi. Možda ćete želeti da napravite i ajran, čuveno tursko piće.
Pročitajte i zašto da ne bacate mleko koje se ukiselilo
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo