1. Čvarke sameljite.


Sastojci:

500 g glatkog brašna

1 paketić (40 g) svežeg kvasca

1 kašika šećera

300 ml toplog mleka

1,5 kašičica soli

½ - 1 kašičice sveže mlevenog bibera

1 jaje

1 kašičica masti (svinjske, domaće)

250 g mlevenih čvaraka

jaje i kašika vode (za premazivanje)

2. U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mleka. Promešajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi penica.

3. Brašno posolite, dodajte biber, promešajte i u sredini napravite udubljenje. Dodajte kvasac (penicu), jaje, mast i ostatak toplog mleka.

4. Umesite glatko testo i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mestu, da naraste.

5. Kada je naraslo, testo prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovini testa rasporedite 1/3 mlevenih čvaraka, pa preklopite drugim delom.

6. Testo opet razvaljajte, dodajte drugu trećinu mlevenih čvaraka i opet preklopite. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, napunite testo preostalim mlevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.

7. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu kašiku vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite). Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: gastro.24sata.hr