1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh za pečenje namažite puterom.


Sastojci:

150 g čaša brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
1/8 kašičice cimeta
prstohvat mlevenog karanfilića
2 zrele banane(1 izgnječena, 1 seckana)
1/4 čaše mlaćenice
1/2 kašičice ekstrakta vanile
4 kašike topljenog putera + malo za pleh
1/2 čaše smeđeg šećera
1 jaje

2. U činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet i karanfilić. U posebnoj posudi pomešajte gnječenu bananu, mlaćenicu i ekstrakt vanile.

3. Posebno umutite puter i šećer. Mutite na srednjoj brzini, dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaje i mutite dok se dobro ne sjedini. Smanjite brzinu i dodajte pola mešavine sa brašnom, zatim pola mešavine sa bananom. Potom dodajte ostatak brašna i mešavine banane i mutite. Na kraju, dodajte i seckanu bananu i dobro sjedinite. Sipajte testo u pleh i razlijte ravnomerno.

4. Pecite oko 20 minuta, sve dok ne dobije zlatno - braon boju. Proverite da li je pečeno ubadanjem čačkalice u sredinu testa: ako na čačkalici ne ostaje ništa kad izvadite znači da je pečeno. Pečenu tortu zajedno sa plehom stavite na dasku za sečenje i pusite da odstoji 10 minuta. Nakon toga, odvojite tortu od pleha pomoću noža, stavite je na dasku i okrenite naopako, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.