1. Izmešati pšenično i heljdino brašno, lešnike, orahe, so, cimet i anis. Dodati ulje i trljati između dlanova sve zajedno, da se ulje dobro izmeša sa suvim sastojcima.


Sastojci:

2 šolje integralnog pšeničnog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1/2 šolje mlevenih sirovih lešnika
1/2 šolje mlevenih oraha
prstohvat soli
kašičica cimeta
pola kašičice anisa
1/4 šolje ulja
1 – 2 šolje soka od jabuke

2. Dolivati sok i mesiti.  Dodati toliko soka, da se sastojci dobro izmešaju i dobije ujednačeno čvrsto testo.

3. Ostaviti testo da miruje 12 sati na sobnoj temperaturi, pokriveno krpom. 

4. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Promesiti još jednom testo i praviti prvo male „kobasice“, pa ih onda uvijati u kolutiće ili razvucite testo i oblikujte po želji. Ređati na pleh sa peki papirom i peći dok ne porumene (oko 20 – 30 minuta). 

5. Gotov keks po želji, dok je vruć, uvaljati u šećer u prahu.