Obradujte ukućane ovog vikenda vrhunskom jesenjom poslasticom. Nemački kolač sa jabukama nije nimalo komplikovan za pravljenje, a odlično ide uz popodnevnu šolju kafe ili kao desert nakon ručka. Kolači sa jabukama podsećaju na nekada popularne poslastice, a samim mirisom vraćaju nas u detinjstvo.
- Sastojci:
- Za podlogu:
- 1/4 šolje + 3 kašike putera
- 1/3 šolje šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 jaje
- 1,5 šolja brašna
- 3/4 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- Za punjenje:
- 4-5 jabuka
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice cimeta
- Još:
- 2/3 šolje brašna
- 1/4 šolje smeđeg šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 šolje putera
- 1/3 šolje badema u listićima
Priprema:
U posudu dodajte puter sobne temperature i šećer, pa umutite mikserom. Ubacite jaje i ekstrakt vanile, nastavljajući da mutite. Dodajte prašak za pecivo, so i brašno pa mutite dok smesa za podlogu ne postane mrvičasta. Potom špatulom umešajte, pa premestite u okrugli pleh sa ivicama koje se skidaju po potrebi. Poravnajte testo rukama po dnu i uz ivice tepsije, posipajući po malo brašna kako se ne bi lepila smesa. Podloga treba da bude oko 4cm debljine. Stavite u frižider da se stegne. Počnite sa pripremom smese tako što ćete pomešati smeđi šećer, brašno, so i cimet. Promešajte sastojke žicom, pa dodajte puter sobne temperature i viljuškom tapkajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu, pa ubacite listiće badema. Potom odložite smesu u fružider. U međuvremenu ogulite koru sa jabuka i isecite u malo deblje listove. Tako isečene pomešajte u posudi sa limunovim sokom i cimetom. Izvadite podlogu iz frižidera, pa rasporedite jabuke. Pospite smesom od listića badema i smeđeg šećera. Kolač ispecite na 180°C oko 40-45min. Kada se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus