Obradujte ukućane ovog vikenda vrhunskom jesenjom poslasticom. Nemački kolač sa jabukama nije nimalo komplikovan za pravljenje, a odlično ide uz popodnevnu šolju kafe ili kao desert nakon ručka. Kolači sa jabukama podsećaju na nekada popularne poslastice, a samim mirisom vraćaju nas u detinjstvo.

  • Sastojci:
  • Za podlogu:
  • 1/4 šolje + 3 kašike putera
  • 1/3 šolje šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 jaje
  • 1,5 šolja brašna
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • Za punjenje:
  • 4-5 jabuka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Još:
  • 2/3 šolje brašna
  • 1/4 šolje smeđeg šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 šolje putera
  • 1/3 šolje badema u listićima

Priprema:

U posudu dodajte puter sobne temperature i šećer, pa umutite mikserom. Ubacite jaje i ekstrakt vanile, nastavljajući da mutite. Dodajte prašak za pecivo, so i brašno pa mutite dok smesa za podlogu ne postane mrvičasta. Potom špatulom umešajte, pa premestite u okrugli pleh sa ivicama koje se skidaju po potrebi. Poravnajte testo rukama po dnu i uz ivice tepsije, posipajući po malo brašna kako se ne bi lepila smesa. Podloga treba da bude oko 4cm debljine. Stavite u frižider da se stegne. Počnite sa pripremom smese tako što ćete pomešati smeđi šećer, brašno, so i cimet. Promešajte sastojke žicom, pa dodajte puter sobne temperature i viljuškom tapkajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu, pa ubacite listiće badema. Potom odložite smesu u fružider. U međuvremenu ogulite koru sa jabuka i isecite u malo deblje listove. Tako isečene pomešajte u posudi sa limunovim sokom i cimetom. Izvadite podlogu iz frižidera, pa rasporedite jabuke. Pospite smesom od listića badema i smeđeg šećera. Kolač ispecite na 180°C oko 40-45min. Kada se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

kolač sa jabukama bez brašna instagram/cookistwow

 Izvor: StvarUkusa