Ne postoji poslastičarnica u Beogradu čiji izlog ne ukrašava prepoznatljiv starinski kolač - šampita. Osnova je biskvit, a preko ide jednostavan fil raskošnog ukusa. Iako su za njega potrebna samo belanca i sirup, šampita je postala poznata baš po ovo savršenom kremu. Ovaj kolač možete da napravite i kod kuće, a uz malo truda uspeće i početnicima u kuhinji. Ako želite, šampitu možete da poboljšate i voćem ili čokoladnom glazurom. 

  • Sastojci: 
  • Za biskvit: 
  • 6 žumanaca 
  • 6 kašika šećera 
  • 6 kašika ulja 
  • 6 kašika mleka 
  • 6 kašika brašna 
  • 1/4 kesice praška za pecivo
  • Za šne: 
  • 6 belanaca 
  • prstohvat soli 
  • 8 kašika šećera 
  • Za sirup:
  • 250 g šećera
  • 60 ml vode 

Priprema: 

Žumanca penasto umutite sa šećerom. Sipajte mleko i ulje, pa umutite i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. U šerpu sipajte vodu i šećer ušpinujte (to znači da kada smesa krene da ključa možete polako da gasite šporet). Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte ušpinovani šećer i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte šne preko kore i poravnajte.

BONUS VIDEO: 

Tart sa borovnicama  Instagram/recetassaludables.alicia

Izvor: StvarUkusa