Ne postoji poslastičarnica u Beogradu čiji izlog ne ukrašava prepoznatljiv starinski kolač - šampita. Osnova je biskvit, a preko ide jednostavan fil raskošnog ukusa. Iako su za njega potrebna samo belanca i sirup, šampita je postala poznata baš po ovo savršenom kremu. Ovaj kolač možete da napravite i kod kuće, a uz malo truda uspeće i početnicima u kuhinji. Ako želite, šampitu možete da poboljšate i voćem ili čokoladnom glazurom.
- Sastojci:
- Za biskvit:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 1/4 kesice praška za pecivo
- Za šne:
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 8 kašika šećera
- Za sirup:
- 250 g šećera
- 60 ml vode
Priprema:
Žumanca penasto umutite sa šećerom. Sipajte mleko i ulje, pa umutite i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. U šerpu sipajte vodu i šećer ušpinujte (to znači da kada smesa krene da ključa možete polako da gasite šporet). Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte ušpinovani šećer i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte šne preko kore i poravnajte.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem