Ništa ne vraća tako brzo u detinjstvo kao torta sa korama od oraha i belog fila. Starinska poslastica može biti još ukusnija kad se prelije karamelizovanim orasima koji krckaju u ustima. Uverite se i sami u neponovljiv i "unapređen" ukus torte našeg detinjstva.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 8 g vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 180 g brašna
  • 30 ml mleka
  • 1 kašika ulja
  • 80 g pečenih oraha
  • Za fil:
  • 3 žumanceta
  • prstohvat soli
  • 60 g šećera
  • 35 g skroba
  • 400 ml mleka
  • 200 g putera
  • Za karamel:
  • 100 g šećera
  • 80 g slatke pavlake
  • 25 g putera
  • Za grilijaš:
  • 100 g šećera
  • 100 g oraha
  • Još:
  • 300 ml slatke pavlake

Priprema:

U posudu ubacite jaja, prstohvat soli, vanilin šećer i beli šećer, pa umutite mikserom. U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte u umućenu smesu. Žicom sve umutite, dodajte mleko i ulje, pa izblendirajte orahe i njih ubacite u smesu. Sjedinite sastojke, pa izlijte u debljem sloju u pleh za pečenje obloženim pek papirom. Koru pecite na 180°C oko 30-35 minuta. U međuvremenu, u posudu dodajte žumanca, prstohvat soli, šećer, kukuruzni skrob, pa umutite žicom. Dodajte postepeno mleko, mešajući čitavo vreme. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Izlijte potom smesu u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Počnite sa pravljenjem karamel sloja tako što ćete u tiganj dodati šećer, otopiti ga i ostaviti da se karamelizuje. Dodajte postepeno slatku pavlaku i mešajte dok smesa ne postane gušća. Potom ubacite puter i mešajte dok se ne istopi, pa izlijte pripremljen karamel sloj u posudu, pokrijte prozirnom folijom tako da vam gornji sloj folije u potpunosti dodiruje smesu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru izvadite iz kalupa i skinite pek papir, pa podelite uzdužno na 2 dela. Umutite 200 grama omekšalog putera, dodajte 3 kašike smese sa skrobom i izmiksajte, a potom postepeno i ostatak smese. Ubacite i ohlađeni karamel, pa umutite. Uz pomoć šprica za kolače ili kese za za,rzivač nanesite polovinu umućenog fila preko prve kore. Nanesite drugu koru preko, pa ponovo rasporedite ostatak fila. Rasporedite i poravnajte fil odozgo i sa strane. Stavite u frižider na 4 sata. U tiganj ubacite šećer, karamelizujte ga, pa dodajte orahe. Promešajte dobro pa smesu izlijte na pek papir. Kada se potpuno ohladi, iseckajte karamelizovane orahe. Umutite slatku pavlaku, pa je dodajte preko ohlađene torte i pospite karamelizovanim orasima.

BONUS VIDEO:

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

 Izvor: StvarUkusa