Ovog decembarskog vikenda spremite najlepši kolač! Ovaj kolač sprema se sa neizostavnom čokoladom, a ukus je neodoljiv. Ono što ga čini ukusnijim jeste pomorandža. Možete ga služiti i na prazničnim trpezama, baš kao i čokoladni kolač sa keksom.
Sastojci:
- kora od 2 pomorandže
- 150 g šećera + 120 g šećera
- 1 l soka od pomorandže
- 100 g kukuruznog skroba
- 3 žumanca + 5 jaja
- prstohvat soli
- 50 ml mleka
- 30 ml ulja
- 130 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g putera
- Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 100 g putera
- 100 ml čokoladnog sirupa
Recept za kolač sa čokoladom i pomorandžom:
Izrendajte kore pomorandži. U šerpu ubacite žumanca, koru pomorandže i 150 g šećera, pa sjedinite sastojke žicom. Iscedite 1 litar soka od pomorandže, a onda ga sipajte jednu trećinu u žumanca i promešajte žicom. Dodajte u smesu kukuruzni skrob, sipajte postepeno sok od pomorandže (odvojite manju količinu za premaz kora) i mešajte. Kada dobro promešate, premestite na ringlu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, mešajući čitavo vreme. Izlijte smesu sa pomoradžom u činiju, stavite preko prozirnu foliju i ostavite da se ohladi fil za kolač. U drugu činiju ubacite 5 jaja i prstohvat soli, pa umiksajte. Postepeno dodajte 120 g šećera i miksajte. Sipajte mleko i ulje, pa promešajte sastojke za kolač špatulom. Pomešajte kakao brašno prašak za pecivo, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodajte postepeno prosejanu mešavinu suvih sastojaka u smesu sa jajima i mlekom, promešajte, pa je izlijte u pleh obložen pek papirom. Promešajte smesu u plehu štapićem, pa je pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora za kolač gotova. Kada izvadite iz rerne, skinite pek papir i ostavite da se ohladi. Potom koru za kolač podelite uzdužno na 3 jednaka dela. Umksajte puter, pa postepeno dodajte ohlađen fil sa pomorandžom i miksajte. Ubacite fil u šrpric za kolače. Sokom od pomorandže koji ste odvojili premažite prvu koru. Nanesite trećinu fila, pa ga onda pokrijte korom i premažite sokom. Ponavljajte proces do utroška materijala. Otopite čokoladu i puter na pari, a oko kolača stavite pokretnu ivicu kako biste glazuru naneli samo po vrhu. Ostavite kolač u frižider na 10 minuta da se stegne, ukrasite čokoladnim sirupom, pa služite.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem