1. Prvo pripremiti fil.


Sastojci:

Biskvit

1,5 šolja brašna

¾ šolje mleka

2 manja jajeta

1 šolja šećera

80 g putera

1/2 praška za pecivo

1 vanilin šećer

malo soli

Fil

2 jajeta

1,5 šolja mleka

1/3 šolje šećera

2 kašike gustina

1 kašičica ekstrakta od vanile

malo soli

2 štangle čokolade za jelo i kuvanje

Glazura

3 kašike putera

100 g čokolade za jelo i kuvanje

3 kašike vode

2 ravne kašike šećera u prahu

2. Odvojiti žumanca od belanaca, pa žumanca umutiti viljuškom i dodati mleko. Pomešati šećer, gustin, so i dodati žumanca sa mlekom. Kuvati fil na srednjoj vatri stalno mešajući dok se ne zgusne. Na kraju dodati ekstrakt vanile i čokoladu i sve dobro promešati ili izmiksati. Pokriti prijanjajućom folijom pa hladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru najmanje 2 sata.

3. Priprema biskvita: Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko, malo soli, vanilin šećer, puter sobne temperature i na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve dobro umešati i staviti u okrugao kalup prečnika 25 cm obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 do 180 stepeni C oko 35 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.

4. Za glazuru, otopiti puter i čokoladu sa vodom i prah šećerom i izmešati.

5. Biskvit podeliti na 2 dela, pa donji deo staviti na tacnu za posluženje, preko staviti fil, pa gornji deo biskvita, a preko čokoladnu glazuru. Dekorisati po želji.

6. Kada se potpuno ohladi, seći na parčad i poslužiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: tortekolaci.com