Za praznike napravite malo drugačiju poslasticu od onih koje ste pravili do sad. Ova čokoladna torta sa žutim filom izutzetno je kremasta i raskošna. A ako u smesu za koru sipate jedno popularno piće (vino) biće još ukusnija.
- Sastojci:
- Za fil:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 500 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g putera
- Za kore:
- 120 g putera
- 160 g smeđeg šećera
- 100 g običnog šećera
- 2 jajeta
- 1 kašičica arome vanile
- 250 ml crnog vina
- 200 g brašna
- 110 g kakao praha
- 5 g cimeta
- prstohvat sode bikarbone
- pola kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- Za čokoladnu glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 60 g putera
Priprema:
Pomešajte puter, smeđi i običan šećer, jaja i aromu vanile. Umutite sve mikserom. Sipajte crno vino, umutite. Dodajte brašno, kakao, cimet, sodu, prašak za pecivo i so. sve dobro izmešajte da nema grudvica. Sipajte u četvrtasti pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni pola sata. Kada je pečena, presecite je na dva dela po širini.
Za fil najpre umutite jaja sa šećerom. Sipajte puding prašak pa umutite ponovo. Prebacite smesu u šerpu, sipajte mleko i zagrevajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Zatim ponovo smesu prebacite u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi pola sata. U ohlađen puding dodajte umućen puter pa zajedno mikserom sve sjedinite. Posebno umutite slatku pavlaku pa sjedinite obe smese špatulom.
Na tacnu stavite jednu koru, premažite sa pola fila, zatim drugu koru i ostatak fila. Stavite u frižider na pola sata. Prelijte glazurom koju ste otopili u mikrotalasnoj. Stavite u frižider na dva sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem