Za danas smo vam pripremili tortu koja će oboriti s nogu i najveće izbirljivce! Čoko-vanila torta je takođe odličan predlog za prazničnu trpezu. Za danas smo pripremili recept za tortu koja će biti omiljena na prazničnoj trpezi jer se pravi sa nutelom. U jedan deo fila idu i izblendirani pistaći. Između filova se ređa kora od marcipana.

Sastojci:

  • Za kore:
  • 330 g brašna
  • 60 g kakaoa
  • 15 g praška za pecivo
  • 6 jajeta
  • prstohvat soli
  • 16 g vanilin šećera
  • 270 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 150 g otopljenog putera
  • Za fil:
  • 1 l mleka
  • 16 g vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 70 g kukuruznog skroba
  • 500 g putera
  • 100 g pečenih pistaća
  • 150 g nutele
  • 2 kašike kakoa
  • nekoliko kapi ruma
  • Za sloj od marcipana:
  • 200 g marcipan mase za kolače + 200g marcipan smese za kolače
  • Za ukras:
  • nekoliko mocart kugli
  • 30-50 g kakoa

Recept za mocart tortu sa nutelom, pistaćima i marcipanom:

Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj posudi umiksajte jaja, so i vanilin šećer, potom postepeno dodajte šećer i nastavite da miksate još 4 minuta. Sipajte mleko sobne temperature i otopljen puter i umiksajte. Nakon toga, dodajte prosejanu mešavinu suvih sastojaka sa kakaom i opet umiksajte. Na dnu okruglog pleha sa pokretnom ivicom (prečnika oko 24cm) stavite alu foliju, izlijte smesu sa koru, poravnajte i pecite na 170°C oko 45-50 minuta. U međuvremenu, u posudi pomeajte šećer i vanilin šećer i kukuruzni skrob, pomešajte žicom, pa sipate 250 ml hladnog mleka. Ponovo umutite žicom. Mleko (600 ml) zagrejte na šporetu, pa sipajte postepeno smesu sa skrobom uz stalno mešanje. Ostavite da proključa i neprekidno mešajte. Kada se pojave prvi mehurići kuvajte još 30 sekundi, pa sklonite sa ringle. Izlijte smesu u pravougaonu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru za tortu izvadite iz pleha, pa podelite na 4 jednaka dela. Izblendirajte pečene pistaće dok ne dobijete pastu. Umiksajte omekšali puter, pa postepeno mu dodajte ohlađenu smesu sa mlekom i miksaje dok ne dobijete strukturu fila. Jednu četvrtinu fila pomešajte sa pastom od pistaća i umiksajte. Odvojte još 2 četvrtine fila, pa je umiksajte sa nutelom. U preostali deo fila dodajte kakao i rum, pa umiksajte. Podelite marcipan masu na 3 jednaka dela, pa svaki pojedinačno stavite između 2 pek papira i razvucite oklagijom u krug prečnika oko 23 cm. Uz pomoć pokretne ivice uklonite neravne ivice. Koru premažite ostatkom mleka, preko prve nanesite deo fila sa nutelom, razmažite, pa prekrijte korom od marcipana. Nanesite ostatak fila sa nutelom (ali odvojite jedan deo za ukrašavanje), pa prekrijte tortu korom. Potom i nju premažite mlekom, pa dodajte deo fila sa kakaom i rumom. Prekrijte drugom korom od marcipana, pa nanesite ostatak fila sa rumom. Prekrijte trećom korom, premažite je mlekom, dodajte deo fila sa pistaćima, poklopite trećom korom od marcipana. Nanesite i rasporedite ostatak fila sa pistaćima, pa prekijte četvrtom korom. Premažite je mlekom, pa na brh dodajte poslednji sloj fila sa kakaom. Stavite tortu u frižider na 3 sata. Ostatak smese od marcipana (200 g) razvucite oklagijom u krug istog prečnika kao i prethodni. Ivice torte pospite kakaom, a na vrh stavite koru od marcipana, zasecite je ka centru, tako da se formira oblik sunca. Ostatak smese sa nutelom koji se ostavili sa strane stavite u šrpic za kolače, pa ukrasite ivice torte. U sredinu stavite torte malo fila sa nutelom, pa stavite unutar nje mocart kuglu. Ostale mocart kugle isecite na četvrtine pa ih poređajte po ivicama fila sa nutelom. Preporučujemo i tortu sa malinama za prazničnu trpezu.

BONUS VIDEO:

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

 Izvor: StvarUkusa/J.K.