Domaće pecivo bolje od salčića punjeno orasima i plazmom.

Salčići su naši najpoznatiji kolači od lisnatog testa. U kombinaciji sa džemom oni se tope u ustima. To je jedan od onih kolača koje ne prestajete da jedete dok ne nestanu sa tanjira. Recept u nastavku je možda čak i bolji od ovog popularnog kolača. Punjenje je od oraha i plazme, ali ih vi možete puniti i sa džemom.
Sastojci:
- 350 ml mleka
- 15 g kvasca
- 2 jaja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- korica limuna
- 2 kašike ulja
- 650 g brašna
Za nadev:
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g mlevene plazme
- 50-100 ml mleka
- 100 g suvog groždja
- 2 kašike šećera
- džem po izboru
Priprema:
U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer pa kad zapeni kvasac dodati jaja pa malo žicom izmutiti, dodati ulje, koricu limuna, brašno i so i zamesiti glatko testo. Poklopiti da malo odmori oko 20 min. Razviti u veći pravougaonik.
Orahe mlevene i plazmu izmešati pa preliti sa vrućim mlekom u koji ste stavili šećer i suvo groždje. Sve izjednačiti. Testo premazati maslacem pa ga par puta preklapati i premazati kao za salčiće. Razviti na pola cm pa iseći na kvadratiće. U svaki staviti kašičicu mlevenih oraha i preklopiti. Malo ostaviti za džem po želji. Poklopiti folijom i krpom pa odmoriti 15 min.
Peći na 180 stepeni oko 40 min. da lepo porumeni. Posuti vanilin šećerom i prah šećerom.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.