Salčići su naši najpoznatiji kolači od lisnatog testa. U kombinaciji sa džemom oni se tope u ustima. To je jedan od onih kolača koje ne prestajete da jedete dok ne nestanu sa tanjira. Recept u nastavku je možda čak i bolji od ovog popularnog kolača. Punjenje je od oraha i plazme, ali ih vi možete puniti i sa džemom.

Sastojci:

  • 350 ml mleka
  • 15 g kvasca
  • 2 jaja
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • korica limuna
  • 2 kašike ulja
  • 650 g brašna

Za nadev:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevene plazme
  • 50-100 ml mleka
  • 100 g suvog groždja
  • 2 kašike šećera
  • džem po izboru

Priprema:

U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer pa kad zapeni kvasac dodati jaja pa malo žicom izmutiti, dodati ulje, koricu limuna, brašno i so i zamesiti glatko testo. Poklopiti da malo odmori oko 20 min. Razviti u veći pravougaonik.

Orahe mlevene i plazmu izmešati pa preliti sa vrućim mlekom u koji ste stavili šećer i suvo groždje. Sve izjednačiti. Testo premazati maslacem pa ga par puta preklapati i premazati kao za salčiće. Razviti na pola cm pa iseći na kvadratiće. U svaki staviti kašičicu mlevenih oraha i preklopiti. Malo ostaviti za džem po želji. Poklopiti folijom i krpom pa odmoriti 15 min.

Peći na 180 stepeni oko 40 min. da lepo porumeni. Posuti vanilin šećerom i prah šećerom. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja